Kontakt os

Skade og sikring

Korrekt placering af røgalarmer

Udgivet

den

Montering af røgalarm

Korrekt placering af røgalarmer kan være afgørende for din og familiens sikkerhed i tilfælde af brand i hjemmet. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest sørger for i det hele taget at opsætte røgalarmer, og hernæst placerer dem optimalt i forhold til sikkerhed.

I nye huse og lejligheder bygget efter 1. december 2004, er det faktisk lovpligtigt at opsætte røgalarmer, som er tilkoblet elnettet, og som er opsat af en autoriseret elinstallatør. Se evt. krav til røgalarmer i bygningsreglementet. Hvad mange ikke ved er, at hvis du laver en større ombygning i hjemmet, som kræver byggetilladelse, så gælder samme regler som ved nybyg.

Men om dit hus er bygget før 2004 eller ej, så bør du opsætte røgalarmer i dit hjem. Det er en lille investering, som ikke kan sættes op imod de materielle og menneskelige omkostninger, en brand kan resultere i!

Her følger nogle gode råd til korrekt placering af røgalarmer i hjemmet.

 • Monter brandalarmer i loftet ved alle soveværelser i hjemmet, så du kan høre dem tydeligt om natten, når du sover.
 • Brandalarmer må ikke placeres for tæt på vinduer, døre og udluftningsventiler, for så risikerer du at træk og vind får røgen væk fra alarmens sensorer.
 • Har du loft til kip eller en hems, skal du placere brandalarmen højt oppe, da røg stiger opad.
 • Har du flere etager i hjemmet, så er det en god ide at få opsat en serieforbundet røgalarm, enten med wifi eller kablet, som vil sætte alle alarmer igang hvis én røgalarm aktiveres.
 • Til hørehæmmede findes en stroboskoplys løsning, som alarmerer med lys også.
 • Hvis du bruger en batteridrevet røgalarm skal du selvfølgelig huske at holde øje med batteriets tilstand. Røgalarmen vil oftest blinke eller afgive en bip-lyd, når batteriet er ved at være fladt.

Hovedstadens Beredskab viser med følgende illustrationer, hvor du placerer røgalarmerne mest hensigtsmæssigt (Kilde: https://hbr.dk/guide/forebyg-brand-din-bolig/har-du-husket-roegalarmen/)

Placering af røgalarm i 1. plans hus / villa:

Illustration Hbr.dk

Placering af røgalarm i 1. plans hus / villa:

Illustration Hbr.dk

Placering af røgalarm i lejlighed:

Tjek din forsikringspolice

Det er en rigtig god ide, at du gennemlæser din forsikringspolice og sikrer dig, at du efterlever forsikringsselskabets forventning om brandsikring med røgalarmer.

Ofte er det tilfældet, at dit forsikringsselskab kræver at du har mindst én røgalarm tilsluttet elnetværket, ligesom det er lovpligtigt ved nybyggeri. Og skulle uheldet være ude, vil det være rigtig ærgerligt, at din forsikring ikke dækker.

Typer af brandalarmer

Brandalarmer er mange ting, og ordet anvendes som en fællesbetegnelse for flere typer af alarmer, der alle opdager brandudvikling.

Reelle røgalarmer er de mest almindelige og reagerer på partikler i luften som røg, damp, stegeos, støv og små insekter.

Temperaturalarmer reagerer på varme, der overstiger 58 grader, og derfor velegnet til køkkenet, hvor mados oftes ellers igangsætter en almindelige røgalarmer.

Du kan også få en CO-alarm, som reagerer på CO-gas, som dannes ved ufuldstændig forbrænding af træ, benzin, diesel eller paraffin.

Hvilken røgalarm skal jeg vælge?

Som nævnt tidligere i artiklen, findes der forskellige former for røgalarmer, både i funktion, men også i kvalitet. Gå altid efter en CE-mærket røgalarm. Kast dig ikke du i billige kinesiske røgalarmer.

Her får du vores bud på gode og pålidelige røgalarmer til hjemmet:

Giv din bedømmelse

Gør det selv

Sådan sikrer du huset mod vandskader

Udgivet

den

Vi kan lige så godt vænne os til øget nedbør fremadrettet. Kraftige regnskyl og skybrud kommer i stigende grad end hvad vi har været vant til tidligere.

2019 var ifølge DMI det mest regnvåde år siden 1999, og især efteråret var særligt slemt. Og i takt med, at klimaet bliver varmere, forventer DMI, at risikoen for kraftig regn og skybrud stiger i fremtiden.

Den øget regnmængde giver boligejere (og forsikringsselskaber) hovedbrud, fordi kraftig regn og skybrud ofte resulterer i vandskader på huset. Fx så Topdanmark en 50% stigning af anmeldte vandskader i 2019, som følge af regn eller skybrud, i forhold til perioden 2016-2018.

Husk at tjekke med dit forsikringsselskab, at du har en udvidet vandskade dækning – indhent tilbud her

Vi giver dig her 8 gode råd til hvordan du kan beskytte din bolig mod vandskader, når der kommer skybrud eller heftig regn.

 1. Beskyt dine ting i kælderen

  Hvis du har en lav kælder, som kan være udsat for oversvømmelse, kan du klods dine opbevarede ting i kælderen op på fx fliser, sten eller en paller. Herved sikrer du dem mod evt. vandskader.

 2. Tjek dine tagrender og brønde

  Fyldte, eller defekte tagrender og afløb, kan forhindre vandet i at blive afledet fra huset. Sørg derfor for at dine tagrender er renset, brønde er tømte, og få lappet eventuelle huller.

 3. Forsegl udsatte døre og vinduer

  Udsatte vinduer og døre, fx i kældre eller tæt på terræn som er udsatte for potentiel oversvømmelse, kan du forsegle med vandsikringstape. Hos VVS.dk kan du købe en rulle vandsikringstape.

 4. Sørg for at være hjemme

  Der er ikke noget mere træls end at komme hjem til et vandskadet hus. Bliv hjemme, når du ved der kommer skybrud, så du kan reagerer hurtigt på opståede tilfælde.

 5. Luk ventilationshuller/riste som er udsatte

  Hvis du har ventilationshuller/riste, som er udsatte, så dæk dem til.

 6. Sørg for at dit terræn omkring huset hælder væk fra huset

  Det er ikke et quickfix, men sørg for at du ikke har terræn som hælder ind mod huset, om det er flise eller græsbelægning. Vandet kan nemlig forskanse sig op mod husets vægge, og det giver potentielle fugt og vandskader.

 7. Få fikset revner og utætheder

  Gå fundamentet og kælderydervæggene igennem for revner, og få dem udbedret, så vandet ikke kan trænge ind her. Hos Byghjemme kan du finde en cementbaseret spartelmasse til reparation af revner udendørs.

 8. Overvej mere græs/natur end flisebelægning

  Vand har sværere ved at trænge ned i terræn, hvis du har mange flisebelægninger rundt om huset. Overvej derfor, om du kan etablere græsarealer i stedet, som er er gode vandopsamlere. Du kan også overveje at lede vand væk til faskiner eller regnvandstønder, hvis du har problemer med at vandet samler sig ved boligen.

Giv din bedømmelse
Læs resten
Annonce

Få nye artikler direkte i indbakken

Få besked med det samme vi udgiver nye artikler på Hustips.dk

Ved tilmelding accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.

Populære