Kontakt os

Skadedyr og insekter

Har du fået møl i tøjet?

Udgivet

den

Har du opdaget små huller i uldtøjet, løbende tråde på sofabetrækket eller måske har børnenes uldbamser huller? Så skyldes det desværre med stor sandsynlighed, at du har fået møl i huset.

Med denne artikel vil vi klæde dig bedre på i forhold til at forstå, hvilket angreb du er udsat for, samt hvordan du bekæmper mølene og slipper af med de små banditter igen.

Det er heldigvis en håndterbar opgave at få bekæmpet møl, men det kræver lidt hårdt arbejde i en periode.

Hvad er tøjmøl?

Klædemøl, pelsmøl og frømøl er de mest almindelige møl herhjemme i Danmark. De går under fællesbetegnelsen tøjmøl.

Tøjmøl er nogle bevingede små bæster, som ligner mindre natsværmere. De lægger æg mørke steder i sprækker, skuffer, tæpper, gardiner, hjørner, polstrede møbler under fodpaneler og generelt lidt svært fremkommelige steder.

Æggene bliver til små hvide pilleformet larver på ca 10mm, og de har en stor appetit på særligt animalske tekstiler som uld, pels, læder, silke, fjer og hår. Det er larverne, som er ødelæggende, og ikke de udvokset, flyvende møl.

De flyvende møl indtager faktisk ikke ernæring, men fokuserer kun på at finde en mage til reproduktion… En hun-møl laver mellem 30 og 200 æg. De udklækkes efter 4-10 dage, og går straks herefter igang med at fortære tekstiler. De laver også spind, typisk i hjørner, hvor de gemmer sig under og indtager deres føde i fred

Den næste måned og i helt op til 2 år går de ind i næste stadie, som er puppe-stadiet, hvor de spinder små kokoner, som efter 10-50 dage udvikler sig til et flyvende insekt. Når du går tøjskabe og skuffer igennem for angreb, så kan du typisk finde de små pupper, hvor larverne tidligere er udklækket fra, samt små spindelvæv. Creepy, ja.

De voksne møl lever 15-30 dage, hvorefter de dør af sig selv. I opvarmede huse, som vi har i Danmark, der får man typisk 2 generationer af møl over 12 måneder.

Klædemøl

En voksen klædemøl er ca. 6-7mm lang med et vingefang på 9-16mm. Vingerne er gyldne er frynset i enderne.

De voksne klædemøl er ikke så aktive. Hannerne er de mest flyvende, og det er typisk en han, hvis du ser en flyvende klædemøl.

En klædemøllarve er ca. 8-12mm lang og er hvidlige/gullige i farven.

Larverne spinder deres kokon direkte på fødekilden, fx dit uldhalstørklæde, hvorfra den spiser løs.

Larven vandrer ikke rundt, men den kan forlade sin kokon for at finde en ny fødekilde.

Pelsmøl

En voksen pelsmøl er ca. 5-8mm lang med et vingefang på 12-17mm. Pelsmøllet kan genkendes ved 3 mørke pletter på hver vinge, som vist på billedet.

Pelsmøl og klædemøl forvekslses ofte med hinanden, især hvis pelsmøllet har mistet sine sorte prikker. Men en pelsmøl er lidt mørkere end en klædemøl.

Frømøl

Frømøl

Frømøllet er stort i forhold til klæde- og pelsmøllet og kan have et vingefang på op til 15 mm. Hun-frømøllet lægger op til 5-600 æg, så et angreb kan hurtigt udvikle sig.

Frømøl finder man typisk i frølagre og på kornlofter, men frømøllarven gnaver også i en bred vifte af animalske materialer som uld, læder og fjer.

De grådige frømøllarver kan anrette betydelig skade på fugtige lædervarer og uldne tekstiler, der opbevares for fugtigt.

Frømøl er mere sjældne end pelsmøl og klædemøl.

Tegn på mølangreb i hjemmet

Selve møllet har ingen trang til mørke. Møllarverne trives derimod bedst i mørke. Og har du haft tøj opmagasineret i fælles rum, så er der desværre gode chancer for at du finder møllarver. Et fælles rum til opbevaring er ofte guf for møl, da der er stor gennemgang af forskellige mennesker med tøj og stof fra forskellige steder.

Både pelsmøl, klædemøl og frømøl angriber animalske tekstiler, og du opdager typisk et igangværende angreb, når der pludselig findes huller på tørklædet, blusen, bamsen eller på møbelbetrækket, eller bare plamager på pelstøj.

Du kan også finde tegn som små tomme pupper, som du ofte finder på de tekstiler, som du ikke bruger så ofte, fx under kraver, oprullede ærmer etc.

I hjørner i skabe og skuffer kan du se små spindelvæv og ekskrementer. Møllarvens ekskrementer er hvidlige og runde og kan ses med det blotte øje.

Ser du flyvende møl i huset, er det også et godt tegn på, at du har fået møl. De kan dog godt flyve ind af vinduerne. Ser du en møl, så er det en god ide at gå tøjgemmerne igennem og se efter, om der er gnavehuller.

Sådan finder du typisk tøjmøllenes tegn:

 • I tøjet kan du se deres spind, forladte (eller aktive) kokoner eller ekskrementer. Typisk er henlagt tøj mest udsat. Tøjet kan have huller, og i så fald er det nok klædemøl.
 • I pelstøjet vil du se store plamager, hvor der mangler pelshår, hvilket er et resultat af larvernes spisegilde, hvor de napper pelshårene over ved hårroden. Pelsmøl går typisk i pelstøjet.
 • På møbelbetræk kan du se angreb på den mørke inderside. Udefra viser det sig måske ved, at enkelte tråde i betrækket er løbet. På indersiden kan du så finde spind, ekskrementer og kononer fra laverne.
 • I loftet kan du finde spind og kokoner i i revnerne mellem væg og loft, og muligvis også i hjørnerne samt loftspartier som f.eks. paneler, lister, stuk o.lign.

Sådan bekæmper du tøjmøl

Nu da du har konstateret, at du sandsynligvis har fået møl i hjemmet, hvad gør du så?

Overordnet har du 2 muligheder; du kan tage kampen mod møllene op selv, eller du kan hyre professionel hjælp.

Der findes flere firmaer, som tilbyder hjælp til udryddelse af møl, fx Absolut Skadedyrsservice. De tilbyder at komme ud og se på angrebet og give et tilbud på udryddelse. Skadedyrsfirmaerne vil ofte bruge sprøjtekemikalier til at komme skadedyrene til livs, og det kan vise sig at blive en nødvendighed, hvis du ikke selv formår at bekæmpe dem.

Men du kan gøre mange ting selv, og på en mere miljømæssig og naturlig vis, og derfor kan du overveje, at give det forsøg selv, at slippe af med små bæster.

Grundlæggende handler bekæmpelse af møl om, at du skal få fjernet alle æg og larver, og da de lever i tekstiler, er det her dit fokus starter.

Her følger nogle gode råd til, hvordan du bekæmper møl på egen hånd.

 1. Først og fremmest skal du sørge for at rydde grundigt op i skabe, skuffer, loft og få gået alt tøj og tekstil igennem, som er lavet af naturlige materialer (uld, fjer, pels, læder, silke, og sjældent bomuld).
 2. Angrebne tekstiler bør du overveje at smide ud (i lufttæt pose), eller hvis du vil bevare det kan du lægge det i en lufttæt pose og fryse potentielle laver og æg ihjel ved at lægge det i fryseren i 2 døgn. Hvis det er vinter, og der er nattefrost kan du også lægge det ud i 3-4 dage. Frysning dræber æg og larver.
 3. Du bør vaske alt tøj, sengetøj, linned mv. bør vaskes i vaskemaskine ved mindst 50 grader.
 4. Større tekstiler som tæpper, gardiner, dyner mv. som ikke kan vaskes, bør renses på et renseri. Du kan også vælge at banke det godt igennem med en tæppebanker.
 5. Hvis du har møbler som er betrukket med fx uld, skal du sørge for at få dem støvsuget godt og grundigt i alle folder og revner. Hvis det er vinter, og der er nattefrost kan du også stille dem ud et par nætter. Det kan dog være ødelæggende for møblerne, så pas lidt på med det.
 6. Foretag grundig rengøring i hele huset, og sørg for at støvsuge og rengøre alle skuffer, skabe, rum, skunke, revner i lofter og gulve, paneler og hjørner. Du skal nemlig få fjernet alle æg og larver, som kan være svære at se. Gå derfor grundigt til værks, og tag ingen gidsler.
 7. Slå alle flyvende møl ihjel. De voksne møl udgør ingen direkte trussel, men de reproducerer sig som sagt og lægger nye æg, så gå hjemmet igennem 2 gange om dagen, fx morgen og aften, hvor du kigger på alle vægge og lofter og slår de møl ihjel, som du finder på din vej. Gentag den proces indtil du ikke ser flere møl i en uges tid eller mere.
 8. Hvis du er angrebet af frømøl, skal du også fjerne gamle fuglereder i nærheden af huset, hvis problemet er vedvarende.
 9. Husk at smide støvsugerposen ud efter rengøring. Put den i en pose og luk forsvarligt, og smid den helst udenfor.

Når du følger ovenstående gode råd til bekæmpelse af tøjmøl, kommer du langt og kan sikre dig, at de udryddes.

Men hvordan kan du så undgå at møllene kommer tilbage?

Hvis du gerne vil undgå potentielle nye angreb, skal du gøre nogle foranstaltninger fremadrettet.

I næste afsnit giver vi dig nogle gode råd til forebyggelse samt hvilke naturlige bekæmpelsesmidler, du kan gøre brug af.

Sådan forebygger du mølangreb

 1. Pak tekstiler væk, som du ikke bruger
  Når du fx går fra vinterbeklædning til forårsbeklædning, så sørg for at pakke halstørklæder, vanter og trøjer i uld og pels godt væk i lufttætte plastikposer.

  Generelt skal du sørge for at pakke uldtøj, garn, pels og lignende animalske tekstiler, du ikke bruger, i tætte plastikposer eller beholdere. Du skal selvfølgelig sikre dig, at tekstilerne er mølfri, inden de gemmes væk.
 2. Opsæt mølfælder og mølposer
  Med mølfælder kan du fange kravlende møl, samt andet kravl, som fx sølvfisk, der vandrer rundt i dit hjem. Når de går henover fælden, sidder de simpelthen fast.

  Mølposerne lægger du i skuffer samt hænger op i skabe, hvor du har tøj opbevaret. Mølposerne udskiller nogle naturlige feromoner, som møl ikke kan fordrage. De skaber en beskyttende atmosfære for dine tekstiler. Vi viser dig hvor du kan købe produkterne henne længere nede.
 3. Genbrugstøj skal i karantæne
  Hvis du køber genbrugstøj eller tekstiler generelt fra genbrugsbutikker, så start med at lægge det i fryseren eller vask ved over 50 graders varme. Så sikrer du dig, at du ikke får inviteret møl inden for. De hygger sig nemlig rigtig godt i genbrugslagre og butikker, og der er en pæn sandsynlighed for at du risikerer at få tøjmøl med hjem.

Naturlige produkter mod møl

Indkøb følgende produkter til hjemmet, og undgå mølangreb fremadrettet (sponsorerede links). Produkterne indeholder ikke pesticider og er naturligt fremstillet.

Vi har selv testet dem, og de fungerer meget tilfredsstillende og effektivt. Mølposerne afgiver dufte, så skabene og skufferne får en aroma afhængig af duftvarianten.

Mølposer til skuffer

Kan købes hos:

Mølfælder

Kan købes hos:

Mølposer til skabe

Kan købes hos:

5 stk. målposer Colibri

Kan købes hos:

Læs resten

Populære