Kontakt os

Skadedyr og insekter

Har du fået møl i tøjet?

Udgivet

den

Har du opdaget små huller i uldtøjet, løbende tråde på sofabetrækket eller måske har børnenes uldbamser huller? Så skyldes det desværre med stor sandsynlighed, at du har fået møl i huset.

Med denne artikel vil vi klæde dig bedre på i forhold til at forstå, hvilket angreb du er udsat for, samt hvordan du bekæmper mølene og slipper af med de små banditter igen.

Det er heldigvis en håndterbar opgave at få bekæmpet møl, men det kræver lidt hårdt arbejde i en periode.

Hvad er tøjmøl?

Klædemøl, pelsmøl og frømøl er de mest almindelige møl herhjemme i Danmark. De går under fællesbetegnelsen tøjmøl.

Tøjmøl er nogle bevingede små bæster, som ligner mindre natsværmere. De lægger æg mørke steder i sprækker, skuffer, tæpper, gardiner, hjørner, polstrede møbler under fodpaneler og generelt lidt svært fremkommelige steder.

Æggene bliver til små hvide pilleformet larver på ca 10mm, og de har en stor appetit på særligt animalske tekstiler som uld, pels, læder, silke, fjer og hår. Det er larverne, som er ødelæggende, og ikke de udvokset, flyvende møl.

De flyvende møl indtager faktisk ikke ernæring, men fokuserer kun på at finde en mage til reproduktion… En hun-møl laver mellem 30 og 200 æg. De udklækkes efter 4-10 dage, og går straks herefter igang med at fortære tekstiler. De laver også spind, typisk i hjørner, hvor de gemmer sig under og indtager deres føde i fred

Den næste måned og i helt op til 2 år går de ind i næste stadie, som er puppe-stadiet, hvor de spinder små kokoner, som efter 10-50 dage udvikler sig til et flyvende insekt. Når du går tøjskabe og skuffer igennem for angreb, så kan du typisk finde de små pupper, hvor larverne tidligere er udklækket fra, samt små spindelvæv. Creepy, ja.

De voksne møl lever 15-30 dage, hvorefter de dør af sig selv. I opvarmede huse, som vi har i Danmark, der får man typisk 2 generationer af møl over 12 måneder.

Klædemøl

En voksen klædemøl er ca. 6-7mm lang med et vingefang på 9-16mm. Vingerne er gyldne er frynset i enderne.

De voksne klædemøl er ikke så aktive. Hannerne er de mest flyvende, og det er typisk en han, hvis du ser en flyvende klædemøl.

En klædemøllarve er ca. 8-12mm lang og er hvidlige/gullige i farven.

Larverne spinder deres kokon direkte på fødekilden, fx dit uldhalstørklæde, hvorfra den spiser løs.

Larven vandrer ikke rundt, men den kan forlade sin kokon for at finde en ny fødekilde.

Pelsmøl

En voksen pelsmøl er ca. 5-8mm lang med et vingefang på 12-17mm. Pelsmøllet kan genkendes ved 3 mørke pletter på hver vinge, som vist på billedet.

Pelsmøl og klædemøl forvekslses ofte med hinanden, især hvis pelsmøllet har mistet sine sorte prikker. Men en pelsmøl er lidt mørkere end en klædemøl.

Frømøl

Frømøl

Frømøllet er stort i forhold til klæde- og pelsmøllet og kan have et vingefang på op til 15 mm. Hun-frømøllet lægger op til 5-600 æg, så et angreb kan hurtigt udvikle sig.

Frømøl finder man typisk i frølagre og på kornlofter, men frømøllarven gnaver også i en bred vifte af animalske materialer som uld, læder og fjer.

De grådige frømøllarver kan anrette betydelig skade på fugtige lædervarer og uldne tekstiler, der opbevares for fugtigt.

Frømøl er mere sjældne end pelsmøl og klædemøl.

Tegn på mølangreb i hjemmet

Selve møllet har ingen trang til mørke. Møllarverne trives derimod bedst i mørke. Og har du haft tøj opmagasineret i fælles rum, så er der desværre gode chancer for at du finder møllarver. Et fælles rum til opbevaring er ofte guf for møl, da der er stor gennemgang af forskellige mennesker med tøj og stof fra forskellige steder.

Både pelsmøl, klædemøl og frømøl angriber animalske tekstiler, og du opdager typisk et igangværende angreb, når der pludselig findes huller på tørklædet, blusen, bamsen eller på møbelbetrækket, eller bare plamager på pelstøj.

Du kan også finde tegn som små tomme pupper, som du ofte finder på de tekstiler, som du ikke bruger så ofte, fx under kraver, oprullede ærmer etc.

I hjørner i skabe og skuffer kan du se små spindelvæv og ekskrementer. Møllarvens ekskrementer er hvidlige og runde og kan ses med det blotte øje.

Ser du flyvende møl i huset, er det også et godt tegn på, at du har fået møl. De kan dog godt flyve ind af vinduerne. Ser du en møl, så er det en god ide at gå tøjgemmerne igennem og se efter, om der er gnavehuller.

Sådan finder du typisk tøjmøllenes tegn:

 • I tøjet kan du se deres spind, forladte (eller aktive) kokoner eller ekskrementer. Typisk er henlagt tøj mest udsat. Tøjet kan have huller, og i så fald er det nok klædemøl.
 • I pelstøjet vil du se store plamager, hvor der mangler pelshår, hvilket er et resultat af larvernes spisegilde, hvor de napper pelshårene over ved hårroden. Pelsmøl går typisk i pelstøjet.
 • På møbelbetræk kan du se angreb på den mørke inderside. Udefra viser det sig måske ved, at enkelte tråde i betrækket er løbet. På indersiden kan du så finde spind, ekskrementer og kononer fra laverne.
 • I loftet kan du finde spind og kokoner i i revnerne mellem væg og loft, og muligvis også i hjørnerne samt loftspartier som f.eks. paneler, lister, stuk o.lign.

Sådan bekæmper du tøjmøl

Nu da du har konstateret, at du sandsynligvis har fået møl i hjemmet, hvad gør du så?

Overordnet har du 2 muligheder; du kan tage kampen mod møllene op selv, eller du kan hyre professionel hjælp.

Der findes flere firmaer, som tilbyder hjælp til udryddelse af møl, fx Absolut Skadedyrsservice. De tilbyder at komme ud og se på angrebet og give et tilbud på udryddelse. Skadedyrsfirmaerne vil ofte bruge sprøjtekemikalier til at komme skadedyrene til livs, og det kan vise sig at blive en nødvendighed, hvis du ikke selv formår at bekæmpe dem.

Men du kan gøre mange ting selv, og på en mere miljømæssig og naturlig vis, og derfor kan du overveje, at give det forsøg selv, at slippe af med små bæster.

Grundlæggende handler bekæmpelse af møl om, at du skal få fjernet alle æg og larver, og da de lever i tekstiler, er det her dit fokus starter.

Her følger nogle gode råd til, hvordan du bekæmper møl på egen hånd.

 1. Først og fremmest skal du sørge for at rydde grundigt op i skabe, skuffer, loft og få gået alt tøj og tekstil igennem, som er lavet af naturlige materialer (uld, fjer, pels, læder, silke, og sjældent bomuld).
 2. Angrebne tekstiler bør du overveje at smide ud (i lufttæt pose), eller hvis du vil bevare det kan du lægge det i en lufttæt pose og fryse potentielle laver og æg ihjel ved at lægge det i fryseren i 2 døgn. Hvis det er vinter, og der er nattefrost kan du også lægge det ud i 3-4 dage. Frysning dræber æg og larver.
 3. Du bør vaske alt tøj, sengetøj, linned mv. bør vaskes i vaskemaskine ved mindst 50 grader.
 4. Større tekstiler som tæpper, gardiner, dyner mv. som ikke kan vaskes, bør renses på et renseri. Du kan også vælge at banke det godt igennem med en tæppebanker.
 5. Hvis du har møbler som er betrukket med fx uld, skal du sørge for at få dem støvsuget godt og grundigt i alle folder og revner. Hvis det er vinter, og der er nattefrost kan du også stille dem ud et par nætter. Det kan dog være ødelæggende for møblerne, så pas lidt på med det.
 6. Foretag grundig rengøring i hele huset, og sørg for at støvsuge og rengøre alle skuffer, skabe, rum, skunke, revner i lofter og gulve, paneler og hjørner. Du skal nemlig få fjernet alle æg og larver, som kan være svære at se. Gå derfor grundigt til værks, og tag ingen gidsler.
 7. Slå alle flyvende møl ihjel. De voksne møl udgør ingen direkte trussel, men de reproducerer sig som sagt og lægger nye æg, så gå hjemmet igennem 2 gange om dagen, fx morgen og aften, hvor du kigger på alle vægge og lofter og slår de møl ihjel, som du finder på din vej. Gentag den proces indtil du ikke ser flere møl i en uges tid eller mere.
 8. Hvis du er angrebet af frømøl, skal du også fjerne gamle fuglereder i nærheden af huset, hvis problemet er vedvarende.
 9. Husk at smide støvsugerposen ud efter rengøring. Put den i en pose og luk forsvarligt, og smid den helst udenfor.

Når du følger ovenstående gode råd til bekæmpelse af tøjmøl, kommer du langt og kan sikre dig, at de udryddes.

Men hvordan kan du så undgå at møllene kommer tilbage?

Hvis du gerne vil undgå potentielle nye angreb, skal du gøre nogle foranstaltninger fremadrettet.

I næste afsnit giver vi dig nogle gode råd til forebyggelse samt hvilke naturlige bekæmpelsesmidler, du kan gøre brug af.

Sådan forebygger du mølangreb

 1. Pak tekstiler væk, som du ikke bruger
  Når du fx går fra vinterbeklædning til forårsbeklædning, så sørg for at pakke halstørklæder, vanter og trøjer i uld og pels godt væk i lufttætte plastikposer.

  Generelt skal du sørge for at pakke uldtøj, garn, pels og lignende animalske tekstiler, du ikke bruger, i tætte plastikposer eller beholdere. Du skal selvfølgelig sikre dig, at tekstilerne er mølfri, inden de gemmes væk.
 2. Opsæt mølfælder og mølposer
  Med mølfælder kan du fange kravlende møl, samt andet kravl, som fx sølvfisk, der vandrer rundt i dit hjem. Når de går henover fælden, sidder de simpelthen fast.

  Mølposerne lægger du i skuffer samt hænger op i skabe, hvor du har tøj opbevaret. Mølposerne udskiller nogle naturlige feromoner, som møl ikke kan fordrage. De skaber en beskyttende atmosfære for dine tekstiler. Vi viser dig hvor du kan købe produkterne henne længere nede.
 3. Genbrugstøj skal i karantæne
  Hvis du køber genbrugstøj eller tekstiler generelt fra genbrugsbutikker, så start med at lægge det i fryseren eller vask ved over 50 graders varme. Så sikrer du dig, at du ikke får inviteret møl inden for. De hygger sig nemlig rigtig godt i genbrugslagre og butikker, og der er en pæn sandsynlighed for at du risikerer at få tøjmøl med hjem.

Naturlige produkter mod møl

Indkøb følgende produkter til hjemmet, og undgå mølangreb fremadrettet (sponsorerede links). Produkterne indeholder ikke pesticider og er naturligt fremstillet.

Vi har selv testet dem, og de fungerer meget tilfredsstillende og effektivt. Mølposerne afgiver dufte, så skabene og skufferne får en aroma afhængig af duftvarianten.

Mølposer til skuffer

Kan købes hos:

Mølfælder

Kan købes hos:

Mølposer til skabe

Kan købes hos:

5 stk. målposer Colibri

Kan købes hos:

Læs resten

Gør det selv

Sådan bekæmper du husmår

Udgivet

den

En husmår kan både være irriterende og til stor skade, hvis den kommer indenfor. Den er aktiv om natten og kan forstyrre mangen en nattesøvn, mens den huserer på loftet. Her guider vi til, hvordan du bedst foretager din husmår bekæmpelse.

Hvad er en husmår?

En husmår er et lille dyr, der udseendemæssigt mest minder om et egern – dog med en ekstra lang hale i stedet for en sød busket en. På latin hedder den Martes Foina, og i Danmark er den kendt som et irriterende skadedyr. Den er nataktiv, men på de kortere sommerdage kan den også være fremme i dagslys.

Den holder af at leve i lidt varmere omgivelser, og Danmark er det nordligste land, hvor den opholder sig. Det betyder, at den ikke lever andre steder i Norden.

Husmår-hannen kan blive helt op til 70 centimeter lang, så her er ikke tale om et helt lille dyr, men dog vil halen ofte udgøre omkring en tredjedel eller mere. Den ligner skovmåren en del, og pas på med ikke at tage fejl i bekæmpelse af husmår, for skovmåren er fredet.

Den lever gerne af mindre pattedyr såsom mus, små fugle og fugleæg, men den kan også godt finde på at gå efter mindre pindsvin.

Har du fået husmår på loftet?

En husmår kan i dag finde på at flytte ind i stort set alle typer af huse og ikke som tidligere kun holde sig til småskove og ældre huse med stråtag.

Det betyder, at man ikke skal blive overrasket over at se en husmår på loftet i almindelige parcelhuse også. Den bosætter sig gerne på lofter, hvis den vælger at bosætte sig indendørs, og udendørs bor husmåren ofte i forladte rævegrave, hule træer eller forladte reder. Eftersom den er nataktiv, kan den være et stort problem for nattesøvnen.

Tegn på husmår: Hvordan ved jeg, om jeg har fået en husmår på loftet?

Hvis du lige pludselig begynder at høre lyde fra loftet, som ikke tidligere har været der, kan det være tegn på husmår.

En husmår kan være svær umiddelbart at se på loftet, fordi de er menneskesky og gemmer sig, og derfor kan det være svært at vurdere, om her er tale om en husmår eller en rotte.

De to typer kan minde meget om hinanden, når det kommer til aktivitet, men der er stor forskel på, hvor skadelige de er. Ofte giver husmåren blot støjgener, hvor rotten er et decideret skadedyr – også for sundheden.

Der er dog måder, hvorpå du kan finde ud af, om du har en rotte eller husmår på loftet – ekskrementer fra husmår: Husmår afføring ser nemlig anderledes ud end rottens, idet rotten lægger sin afføring spredt over hele gulvet. Husmåren besørger gerne det samme sted hver gang, hvorved der opstår små bunker af husmår ekskrementer. Disse kan kendes på, at de er fyldt med hår, fjer og rester fra knogler og er omkring 10 centimeter lange.

Gør husmåren skade på mit loft?

Det er ikke altid, at en husmår udgør andre problemer end støjgener. Men man bør få den væk, hvis man kan, for den kan forvolde skade. For eksempel hvis den kradser i isoleringsmaterialet, hvorved den kan ødelægge det. Den kan også lave huller i dampspærren, som kan medføre fugtproblemer.

Det er dog sjældent, at husmåren forvolder skade på træværk, idet den ikke gnaver af træet som mus og rotter gør.

Eftersom den bosætter sig på loftet, så vil den af og til slæbe sit bytte med herop, hvorved der efterlades lugtende kadavere – dette kan tiltrække andre dyr som rotter. Derudover kan husmår afføring også give en ubehagelig lugt.

Sådan holder du husmår væk

Det kan være en rigtig god ide at sikre sig, at husmåren ikke kan komme ind, før den overvejer at bosætte sig på dit loft. Dette kan du gøre ved at sikre dig, at der ikke er nogle smutveje ind. Tjek for eksempel tagryggen, kviste, vindskeder, skotrender, tagsten og tagplader for huller, der er større end et hønseæg. Husmåren skal nemlig ikke bruge ret meget plads for at komme ind. Tætn hullerne, så husmåren ikke kan finde vej ind.

I nogle tilfælde kan den tillige anvende et nærtliggende træ som adgangsvej. Sæt hønsenet formet som omvendte kræmmerhuse op omkring stammen og de grene, der giver adgang til taget.

Slip af med husmår – jag den væk

Har du først fået dyret ind, så kan det være svært at fange husmår eller få den til at flytte.

Hvis du gerne vil have den til at flytte, kan du sørge for at stresse den med lyd, lugt og lys – gerne i samspil. Du kan for eksempel tænde for radioen og skrue helt op samtidig med, at du tænder et skarpt lys på loftet. Flyt gerne rundt på lydene og lyset og veksl mellem at have dem tændt og slukket. Dyret sover gerne om dagen, så det er især i dagtimerne, at der skal sættes ind.

Man kan eventuelt supplere med stærke lugte, som husmåren ikke kan lide. Prøv for eksempel med hjortetakolie, naftalin eller paradiklorbenzol, som du putter i skåle eller på klude og lægger rundt omkring på loftet. Dette kan være et effektiv middel mod husmår.

Hvordan fanger man en husmår?

Hvis man ikke kan jage dyret væk, så kan man måske fange det i stedet. Dette kan gøres med en husmår fælde, som for eksempel kan lånes hos Falck eller en jæger. Denne husmår fælde skal dog overholde nogle krav, for den må ikke skade dyret.

Hvis du fanger måren, skal du overveje, hvad du skal gøre ved den. I nogle måneder om året må den aflives, men du kan også køre den langt væk og sætte den fri.

Bekæmpelse af husmår med lys, lyd eller fælde

Det kan konkluderes, at hvis man har fået en husmår på loftet, så kan man forsøge at få den til at flytte ved at stresse den med høje lyde og lys suppleret af stærke lugte. Du kan også sætte en fælde op. Husmår opdages ofte ved, at der kommer irriterende lyde fra loftet om natten, men i nogle tilfælde kan de også volde skade på isolering og lignende. I så fald bør man forsøge at komme af med dem.

Læs resten

Populære