Kontakt os

Skadedyr og insekter

Sådan undgår du myg i haven

Udgivet

den

Billede af myg

Mange glæder sig til de lune sommeraftener i haven, hvor man kan sidde udenfor længe. Desværre er her ofte ubudne gæster i form af myg, der gerne vil dele sommeraftenen med familien. Og myg kan være en rigtig stor plage, der er svær at komme til livs. Her guider vi dog til, hvad du kan gøre for at undgå myg.

Hvad er myg?

Myg er ikke nogen ny opfindelse, for de har været på Jorden i mere end 170 millioner år. De lever af at spise blod fra mennesker og dyr, og det er menneskets lugt, varme og ånde, der tiltrækker dem. Myggesæsonen i Danmark ligger typisk mellem maj og august, men omkring juni vil der ofte være flest. Der er omkring 30 forskellige stikkende arter, hvoraf dem i Danmark er harmløse – men dog irriterende.

Myggen har en god lugtesans og kan lugte et menneske på en afstand op til omkring 50 meter, og den foretrække at leve steder, hvor der er stillestående vand. Det er nemlig her, at hunnerne også lægger deres æg. Det er kun hunmyg, der stikker, og det er oftest hanmyg, der findes i de store sværme.

Eftersom myg lever af blod, så skal de stikke enten mennesker eller dyr for at overleve. De foretrækker dyr, men menneskeblod er dog også en livret. Når de stikker, sprøjter de stoffer ind i kroppen, der sørger for, at blodet ikke størkner, og det er dette stof, der gør, at et myggestik klør.

Hold myg væk – dette kan du prøve

Myg kan være en plage, og det kan være rigtig svært at komme af med dem. Bekæmpelse af myg kan derfor være en hård opgave, men der er nogle ting, du kan prøve – resultaterne vil dog være svingende:

Stillestående vand er et paradis for myg

Først og fremmest så flokkes myg til steder med stillestående vand. Det er nemlig også her, at de lægger deres æg. Det behøver ikke engang være en stor sø eller lignende, men blot en smule vand er nok.

Myggebekæmpelse kan derfor starte med ikke at have vand stående i haven – det kan for eksempel være en havedam, en tønde med regnvand, en spand med vand til bilvasken, en trillebør eller et fuglebad. Hvis du har en eller flere af disse i haven, så vil du hurtigt komme i en myggefælde. Sørg derfor enten for at have cirkulation i vandet (for eksempel i havedammen) eller dæk det stillestående vand til (for eksempel tønden med regnvand eller vandspanden).

Myggelys udendørs

Som nævnt er det svært at holde myg væk fra haven, men der findes dog forskellige midler mod myg. Et myggelys eller en myggefanger er et af dem. Et myggelys / myggefanger er et lys, der via LED-lys og CO2 tiltrækker myg. Så kan du placere denne et sted i haven, hvor du ikke opholder dig.

Myggelampe

En anti-myg lampe er også en god løsning. Den elektrisk lampe tiltrækker myggene via UV lys, og zapper dem (!), når de kommer tæt nok på. Du kan i dag få både batteridrevne og elektriske myggelamper, som skal tilsluttes strøm.

Et godt bud er denne anti-myg lampe, som giver myggebeskyttelse, både inde og ude:

Anti-Myg lampe – fås fra 129,-

(Hustips modtager kommission)

Nyttedyr

Nyttedyr er en anden metode, du kan anvende til bekæmpelse af myg i haven, men vær opmærksom på, at hvis forholdene for myg generelt er gode i dit område med stillestående vand – og luft – så er plagen meget svær at komme til livs.

Nyttedyr kan dog gøre en forskel, hvis myggeplagen er mindre, og her er tale om dyr som fugle, hvepse og guldsmede, der spiser myg og myggelarver. Hvis du gerne vil have disse nyttedyr i haven, skal du indrette haven, så der er gode levebetingelser for dem. Fx ved brug af foderkasser til fuglene og fx lade træstubbe stå, hvis du får fældet træer. Der findes også muligheder i smarte insektkasser.

Hent inspiration hos Blomsterverden.dk, der har mange løsninger til både fugle og insekter:

Planter mod myg

Nogle planter siges at have en afskrækkende effekt på myg og kan fungere som en mild myggebekæmpelse. Derfor kan du overveje at plante følgende i haven: Basilikum, rosmarin, lavendel, mynte, hvidløg og katteurt.

Indretning i haven

Hvis du gerne vil undgå myg der, hvor du opholder dig mest i sommerhaven, så kan du tillige overveje indretningen. Eftersom myg elsker stillestående vand og stillestående luft, så placér liggestolen der, hvor der ikke er læ, skygge eller fugt. Et solrigt sted langt fra buske og træer med en god brise vil være det mest optimale.

Myggespray

Myggespray kan også være en løsning, du kan forsøge dig med. Vær dog påpasselig med at anvende for meget kemi.

Myg er svære at komme af med

Det kan konkluderes, at det er svært at lægge en myggefælde, der er effektiv nok. Man kan forsøge sig med myggelys udendørs, myggefanger, planter mod myg eller nyttedyr, men den måske bedste myggebekæmpelse vil være ikke at have stillestående vand i haven.

Derudover kan man lave sin hyggekrog i det område, hvor der er solrigt uden træer og buske, samt hvor der er luftgennemstrømning.

Q & A: Kort om bekæmpelse af myg

Giv din bedømmelse

Skadedyr og insekter

Bekæmpelse af bladlus: Sådan slipper du af med de små plante-dræbere

Udgivet

den

Billede af bladlus på blad

En bladlus kan hurtigt blive til hundrede, og en invasion af bladlus i hus og have kan både blive en torn i øjet rent visuelt og være med til at ødelægge planterne. Derfor kan det være en god ide at komme af med de små kryb. Her guider vi til, hvordan du bedst gør.

Bladlus bekæmpelse – hvem kæmper vi imod?

Er insekterne overalt på dine frugttræer, i bedene og buskene? Måske endda indendørs i stueplanterne? Elsker dine bladlus roser? Bekæmpelse af disse er vigtigt for at få en flot og sund have.

Men hvad er en bladlus? En bladlus er et lille dråbeformet insekt, der er omkring 1-3 millimeter langt. Dermed er den meget lille, men når flere er sammen, er de lette at spotte. Bladlusenes udseende er karakteristisk ved, at de har to bagudrettede rør på ryggen. Disse anvender de til at stikke ind i plantens celler for at suge saft ud. Når de gør dette, så dør plantecellen, og det kan være med til at give deforme gevækster eller hæmme væksten.

I sig selv er det ikke farligt for planten med et enkelt stik, men hvis planten belejres af flere hundrede bladlus, der hver især suger saften ud, så begynder plantens trivslen at blive truet. Derfor er der mange husejere, der ønsker en hurtig og effektiv bekæmpelse af bladlus.

Derudover kan bladlusen overføre sygdomme fra den ene plante til den anden, hvilket kan føre til både mistrivsel og ødelæggelse. Dertil kan der opstå svampevækst i lusens ekskrementer.

Som nævnt er en enkelt bladlus ikke er problem, men eftersom hunnerne kan føde rigtig mange unger (endda helt uden hjælp fra hannen), så bliver én hurtigt til mange. I løbet af sin levetid på tre uger kan en hun-bladlus føde omkring 100 unger.

Der findes mange forskellige arter af bladlus, og alt efter arten kan de enten være gule, grønne, brune eller sorte. De mest almindelige arter er ferskenbladlus, agurkebladlus og kartoffelbladlus. De kommer oftest frem i den tidlige sommer og har de bedste levevilkår i juni og juli, når det både er fugtigt og varmt.

Sådan kommer du bladlusene til livs – giv dem et styrtebad

Eftersom bladlus kan ødelægge planterne såvel som bare være ulækre at have med at gøre, så er det en god ide med en effektiv bladlus bekæmpelse. Dette kan man gøre på mange måder – biologisk bekæmpelse af bladlus er én metode, men man kan også starte med mere naturlige:

Ofte er vand et effektivt våben mod disse insekter, og det gælder både bladlus bekæmpelse indendørs og udendørs. Selv om dyrene oftest er at finde udendørs, så kan de tillige krybe indenfor og gøre det nødvendigt med bladlus stueplanter bekæmpelse.

Hvis det gælder haven, så tag fat i haveslangen og spul planterne oppefra og ned. Sørg for at have en stærk stråle med god kraft, men ikke så meget at bladene og stilkene knækker. Bladlus er vant til det kolde regnvand, som de trives fint med, så derfor bør du anvende varmt vand. Læg mærke til at disse insekter sagtens kan blive siddende (eller eventuelt bare kravle op igen) under normalt regnvejr, så derfor er det vigtigt, at strålen ikke bliver for blid.

Bladlus trives i mange typer af planter udenfor, og mange vil især finde bladlus på roser. Bekæmpelse af dyrene tidligt kan sørge for, at du kan få en flot blomstrende have.

Hvis der er tale om bladlus bekæmpelse indendørs, kan du i stedet for vandslangen tage stueplanten med ud på badeværelset og give den en omgang med bruseren. Det er dog vigtigt ikke at ramme jorden, så hold derfor planten i en skrå vinkel.

Når du har ”vandet” dyrene væk, kan der stadig sidde nogle enkelte tilbage. Disse kan blot fjernes med fingrene. Hvis man har tålmodigheden, kan denne metode også anvendes til at fjerne alle lusene, men det er tidskrævende, og man får ikke altid fjernet alle.

Biologisk bekæmpelse af bladlus

Man kan komme de irriterende plagedyr til livs på flere måder. For eksempel kan man købe et decideret bladlus-sprøjtemiddel eller insektsæbe. Disse skal være godkendt af Miljøstyrelsen. Når man anvender dette, så dannes der en tyk hinde omkring lusene, som gør, at de ikke kan trække vejret. Derfor dør de.

Læg mærke til at det er vigtigt at ramme dem direkte – ellers dør de ikke. Vær omhyggelig med områderne under bladene og ved topskuddene, de disse steder ofte er samlingspunkter.

Bladlus bekæmpelse økologisk

Hvis du ikke er så meget for at anvende købte midler og ikke synes, det er effektivt nok med vandslangen, kan du også overveje at anskaffe nyttedyr eller lave et mildt insektmiddel selv i din bladlus bekæmpelse.

Brun sæbe blandet med vand har vist sig at være et godt middel, men pas på med ikke at anvende ”ingredienser”, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen.

Nyttedyr mod bladlusene

Et andet trick til at fjerne bladlus på en helt naturlig måde er nyttedyr. Nyttedyr er andre insekter og små dyr, der spiser bladlusene uden hjælp udefra. Man kan få disse i sin have på flere måder: Enten ved at skabe gunstige forhold for dem eller ved at købe dem og blot sætte dem ud.

De mest effektive nyttedyr mod bladlus er mariehøns, svirrefluer, guldøjer, snyltehveps, galmyg og endda tæger. Der skal dog mange af disse til, og det kan godt tage sin tid. Men med en god biodiversitet i haven med forskellige typer af planter kan man tiltrække flere nyttedyr. Man kan tillige tilføje bunker med kvas, buskadser og stengærder, som er gode levesteder for nyttedyrene. Derudover elsker de krydderurter, så lad disse vokse.

I mange tilfælde vil du også kunne undgå myrer, hvis du bekæmper bladlusene, for myrer tiltrækkes ofte af lusenes søde ekskrementer, der kaldes honningdug.

En sund have uden bladlus

Uanset om du vælger nyttedyr, vandbekæmpelse eller insektsæbe, så kan du komme bladlusene til livs. Når du gør dette, befrier du de ramte planter for sygdom og mistrivsel, og du vil få en flottere og mere sprudlende have.

1/5 - (1 bedømmelser)
Læs resten

Skadedyr og insekter

Bekæmpelse af myrer

Udgivet

den

Myreangreb på fliseterrasse

Myrer er en uundgåelig del af naturen og haven, men de kan hurtigt blive til en plage. En eller to kan på ingen tid blive til mange, og før du ved af det, kravler de rundt både indenfor og udenfor på terrassen og i haven. Her guider vi til, hvordan du bedst opnår en effektiv bekæmpelse af myrer.

Myrerne kommer om foråret

Vinteren er nok kold og våd, men til gengæld er her ingen myrer i hus eller have. Typisk kommer de frem i det tidlige forår omkring marts eller april, hvor de gerne søger indendørs. Som sommeren skrider frem, flytter de udendørs og begynder at invadere haven i juni og juli. I sensommeren forsvinder de igen af sig selv.

Ofte slår de sig ned i myreboer i haven eller under huset. Vil du gerne have en effektiv bekæmpelse af myrer indenfor og i haven, bliver du nødt til at fjerne myreboet helt, for eksempel med kogende vand. En anden mulighed er at anvende gift. Naturlige midler kan være en mulighed, men de er sjældent lige så grundige.

Det skal nævnes, at det ikke er altid, at man vil kunne lokalisere et myrebo, for eksempel hvis det befinder sig under huset. I så fald skal brædderne fjernes først, men dette kan være en meget omfattende proces. Kontakt her gerne en professionel bekæmper.

Bekæmpelse af myrer på terrassen

Et af de steder, hvor mange døjer med myrer, er på terrassen under fliserne. Det skyldes, at myrer søger efter steder at bosætte sig, hvor der er varmt, tørt og beskyttende – og det er der netop under fliserne på terrassen, der anvendes som et slags tag.

Skal du foretage bekæmpelse af myrer under fliser, kan du forsøge med ganske almindeligt vand. Det ødelægger varmen og tørheden, men det er ikke nok med en enkelt vanding. Du bør ”vande” fliserne flere gange dagligt, hvorved myrerne konstant kommer til at bo i fugtige omgivelser. Dette vil give ugunstige forhold for bosættelse, æg, bobygning og pupper, og ofte vil myrerne simpelthen flytte til tørrere omgivelser efter et stykke tid. Vand og især tålmodighed er derfor gode våben ved bekæmpelse af myrer på terrassen.

Når det gælder bekæmpelse af myrer under fliser, kan du tillige overveje hvilket materiale, der ligger mellem fliserne. Grus vil være en god byggesten for de kravlende dyr, mens fint sand vil være et dårligt byggemateriale.

Myrer under fliserne og på terrassen kommer gerne fra et nærtliggende myrebo. Vil du være helt fri for dem, bør du udføre din bekæmpelse af myrer i haven her og fjerne myreboet permanent.

Bekæmpelse af myrer i haven generelt

Man kan sagtens opleve at få besøg af myrer i haven andre steder end på terrassen. Hvis man ønsker bekæmpelse af myrer i haven generelt – uanset om det er på plænen eller i bedene – vil fremgangsmetoden med vand også være et godt forsøg her.

En anden metode til bekæmpelse af myrer i haven er at anskaffe de dyr, der naturligt er myrernes fjender: Det gælder både vagtler, padder og småfugle. Dette kan du gøre ved at gøre haven attraktiv for disse dyr.

Igen vil den skrappeste kur mod myrer i haven være at finde boet og fjerne det. Myrerne trives mange steder i haven, og finder du myreboet i god tid, kan du forhindre, at det bliver større ved at fjerne det med kogende vand eller gift. I haven vil myrer især tiltrækkes af bladlus og nektar.

Hvis du ikke er decideret generet af havemyrer, så behøver du ikke skaffe dem af vejen. De indgår som en naturlig del af økosystemet på samme niveau som andre smådyr.

Bekæmpelse af myrer indendørs

Myrer i haven er irriterende, men når de kommer indenfor, bliver det kun værre. Dels fordi det er ulækkert at have dem kravlende, og dels fordi de godt kan ødelægge huset, hvis de bliver boede for længe. Derfor er det vigtigt med bekæmpelse af myrer i huset. Det kan dog være svært, hvis myreboet er under huset. I dette tilfælde vil brædderne skulle brækkes op først, og det tilrådes at rådspørge en professionel.

Myrer tiltrækkes ofte af søde ting – det er derfor, du gerne finder dem udendørs i nærheden af frugttræer, hvor de opsamler honningdug fra bladlus. Indendørs skal der kun et par krummer kage, spildt sodavand eller sukker til, for at myrerne finder vej fra et udendørs bo. Og når de først er kommet ind, efterlader de deres egne duftspor, som andre myrer fra deres bo følger. Dermed bliver et par myrer hurtigt til 10 eller 100.

Den hurtigste vej til bekæmpelse af myrer indenfor er derfor høj hygiejne: Sørg for hyppig rengøring med fjernelse af madrester og opvask med det samme. Dermed står servicet ikke længe og afgiver dufte, som de kravlende smådyr tiltrækkes af.

Hvis du allerede har fået myrerne ind fra et udendørsbeliggende bo, skal der mere effektiv bekæmpelse af myrer indendørs til. Udover at opretholde en høj hygiejne skal du observere, hvor de kommer fra. Myrer er meget små og kan komme ind stort set alle steder. Når du har fastlagt deres rute, så skrub deres rute grundigt med et stærkt rengøringsmiddel. Så udviskes duftsporet.

Vær dog opmærksom på at dette ikke altid er nok i din bekæmpelse af myrer i huset. De er nemlig meget opfindsomme og finder gerne en ny rute ind. Udover at have en høj rengøringshygiejne, så myrerne ikke tiltrækkes, kan du overveje at anvende enten en duft, de ikke kan lide, eller gift.

Anbefalede produkter til myrebekæmpelse indendørs

2 Myrelokkedåser

BAYTHION myrelokkedåser

Til bekæmpelse af myrer i og omkring huse. Indeholder honning, der tiltrækker myrerne. Myrerne bringer honningen og det aktive stof ned i boet, som herved bekæmpes. Oplagt til indendørs brug i køkken, bryggers mv.

Myrefri pumpespray til indendørs brug

Myrefri spray til indendørs brug

Hurtig og effektiv MyreFri Spray til bekæmpelse af myrer indendørs.
EcoStyles MyreFri serie er produkter som er baseret på naturlige aktivstoffer, hvilket betyder at du kan anvende disse produkter uden at det dine børn og kæledyr bliver syge af det ved eventuel kontakt. 

Bekæmpelse af myrer med naturlige midler

Nogle af de mest brugbare og naturlige midler, hvis duft myrerne ikke kan lide, finder du i din egen husholdning. Det gælder kaffegrums, peber, eddike, cola eller især kanel, som skal strøs ud de steder, hvor du ikke vil have myrerne. Det er dog gammeldags husråd, og de har kun en kortvarig effekt, og udrydder altså ikke myrekolonierne.

Kogende vand kan i mange tilfælde dræbe dem, og hvis du kan finde myreboet, vil det være meget effektivt at hælde det ned her – gerne i flere omgange. En anden naturlig myre-dræber er en blanding af gær, sukker og vand: Bland 2 pakker gær, 1 deciliter sukker og 1 deciliter vand sammen og stil det frem til myrerne. De vil tiltrækkes af duften men dø, når de spiser det.

Vær dog opmærksom på at resultaterne af den naturlige bekæmpelse af myrer kan være noget svingende.

Biologisk bekæmpelse af myrer

Hvis de naturlige metoder ikke er effektive nok i din bekæmpelse af myrer, kan du blive nødsaget til at tage skrappere midler i brug – nemlig en biologisk bekæmpelse af myrer med gift.

Det fungerer ved, at myrerne dør, når de spiser denne maskerede gift. Ofte vil arbejdermyrerne bringe giften med ”hjem” til de øvrige myrer først, idet de tror, at det er mad. Når ”vennerne” spiser den medbragte gift, dør de også.

Hvis du overvejer denne type, skal du først og fremmest være sikker på, at dit valgte middel er lovligt. Dette vil fremgå af etiketten, hvor der vil stå: ”Omfattet af Miljøministeriets bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler”.

Hvis lovligheden er i orden, skal du læse anvisningerne meget grundigt – du har med et skrapt middel at gøre, og derfor er det vigtigt at bruge det korrekt. Her vil det fremgå, hvordan du skal anvende midlet og i hvilke mængder.

Når du går i gang med den biologiske bekæmpelse af myrer, så vær sikker på at du kun bruger det steder med god ventilation (hvis det er indendørs) og tænk på børn og kæledyr. Midlet skal bruges et sted, som børn og kæledyr ikke kommer i nærheden af. Hvis de uheldigvis indtager midlet, kan det have svære konsekvenser og medføre alvorlig sygdom.

Hvis du vælger gift, så vælg gerne den type der er langtidsvirkende. Kan du ikke komme fysisk af med myreboet, fordi det er placeret under huset, så vil denne form være den bedste. Læg mærke til at den langtidsvirkende effekt varierer alt efter hvilket materiale, det bliver anvendt på. For eksempel vil det ofte kun virke i få dage på rå beton, mens det kan virke i flere uger på glaserede fliser. Sollys vil tillige mindske effektiviteten.

Anbefalede produkter til myrebekæmpelse udendørs

Myrefri - udstrøning af myrebekæmpende pulver

ECOstyle Myrefri pulver til udvanding

Bliv nemt og hurtigt fri for myrer udenfor på din terrasse, langs husmuren, på havegange m.m. ECOstyle MyreFri Kvik Udvanding er effektivt mod myrer og bekæmper hele myreboet, så du undgår undergravede fliser og igen kan nyde haven uden myrer.

COSTYLE MYREPULVER MYREFRI TIL UDSTRØNING 750 G

ECOstyle Myrefri pulver til udstrøning

Strø MyreFri Kvik pulver til udstrøning direkte ned i myreboet og på myrernes gangarealer. Myrer ses ofte mellem fliser og i andre revner og sprækker langs huskanten, stengærde m.m. Sørg for at strø pulver ud om morgenen og aftenen, hvor myrerne er mest aktive.

Er myrer farlige?

De myrer, vi har i Danmark, er ikke som sådan farlige. Men hvis de i hobetal kommer indenfor eller bosætter sig for tæt på eller under huset, kan de yde skade her. Det gælder især gamle huse af træ, der i forvejen døjer med svamp og råd. Myrerne kan ødelægge huset ved at gnave i træet, og de kan sagtens angribe frisk træ eller isoleringsmateriale også.

Det er dog langtfra alle myrer, der forvolder skade. Det afhænger gerne af arten. Ofte er det i højere grad deres bo, der er problemet. Disse bygningskonstruktioner kan nemlig føre til fugtskader.

Derfor bør man komme dem til livs, når man opdager dem. Man kan forsøge med naturlige midler, men kogende vand eller gift vil i de fleste tilfælde være nødvendigt.

Bekæmpelse af myrer i korte træk – hvad skal jeg gøre?

Her sammenfatter vi kort, hvad du kan gøre, hvis du døjer med myrer i hus og have:

  • Find og fjern myreboet – dette er den eneste hundrede-procents løsning
  • Ødelæg boet med kogende vand eller gift
  • Brug langtidsvirkende gift, hvis du foretrækker biologisk bekæmpelse af myrer
  • Kontakt en professionel, hvis boet er under huset
  • Naturlige midler er milde og kan have en effekt
  • Fjern rester af søde sager, som tiltrækker myrerne
  • Spul fliserne på terrassen ad flere omgange og vælg sand i stedet for grus
Giv din bedømmelse
Læs resten

Skadedyr og insekter

Sådan undgår du myg i soveværelset

Udgivet

den

Myg inden for på skærm

Sommeren er en dejlig tid, men med de lune og lange dage kommer også myggeplagen. Det kan være svært at undgå myg og især at undgå myg i soveværelset om aftenen, når man skal sove. Med et lille væsen i mørket kan man hurtigt vågne op med kradsen og kløen. Vi guider her til, hvad du kan gøre for at hamle op med myg i soveværelset.

Myggen finder dig, mens du sover

Der er ikke noget mere irriterende end den velkendte summen, når man skal sove. Man har lagt sig godt til rette, og så begynder den lille skingre summen. Man kan ikke finde myggen, og får man ikke bugt med den, skal den nok finde et par steder på huden at stikke.

De myg, vi kender her i Danmark, er harmløse, men de er irriterende. De spiser blod fra mennesker og dyr, og det er vores ånde, varme og lugt, der tiltrækker dem. Myggesæsonen løber rundt regnet fra maj til august, og der vil ofte være flest omkring juni.

Myggen har en særdeles god lugtesans, og det er også derfor, at den let vil kunne stikke dig, mens du sover. Den kan nemlig lugte, hvor du befinder dig, og den kan sagtens skelne mellem din hud og din hovedpude. Derfor kan den let finde frem til dig i mørket. Og når du sover, vil myggen ofte ikke blive forstyrret. Dertil skal det nævnes, at det er en skrøne, at en myg kun stikker én gang. Den kan sagtens ”spise” dig flere gange i løbet af natten. Gode råd mod myg kan derfor være dyre, når man sover, og myggen allerede er kommet ind.

Myg kan endda lugte mennesker (og andre dyr) på en afstand op til 50 meter, så den vil kunne finde dig, selv hvis den er et andet sted i huset. Derfor er det en god ide at undgå myg indendørs generelt.

Hvor trives myg?

Myg trives generelt steder med stillestående luft og stillestående vand, og de opholder sig mest udendørs. Har man en havedam, tønder med regnvand, fuglebad, en spand med vand eller en trillebør stående i haven, så vil myggene komme flokkende. Hunnerne lægger derudover deres æg i stillestående vand.

Man bør derfor enten sørge for cirkulation i vandet eller at dække vandet til. Derudover kan myg godt lidt skygge og fugt generelt samt steder med læ. Solrige omgivelser med en brise vil være steder, som myg undgår udendørs.

Hvordan holder man myg væk fra soveværelset?

Generelt set foretrækker myg steder, hvor der er fugtigt og skygge, og det vil være udendørs. Men hvis myggen kommer indenfor, så vil den søge efter føde, og her vil husets beboere være målet. Den vil stikke for at få blod til overlevelse, og den vil bruge sin lugtesans til at lokalisere huden.

Sluk lyset

Med hvordan holder man myg væk så? Det skal siges, at det kan være svært at holde myg ude – især når det er varmt, og døre og vinduer står åbne. Myg tiltrækkes ofte af lys, så hvis der luftes ud efter mørkets frembrud, bør man holde lyset slukket. Selv små lyskilder kan tiltrække myg, så luk døren til værelset og lad rummet være komplet mørkelagt.

Udluftning

Myg foretrækker generelt et fugtigt klima, og med en grundig udluftning kommer man den værste fugtighed til livs.

Insekt-net på døre og vinduer

Der findes forskellige former for mygge- og insektnet, som man kan anvende indendørs. Udluftning er som nævnt en vigtig del af et sundt indeklima, så også om sommeren bør man sørge for at lufte godt ud. Det kan desværre ske på bekostning af et indtog af myg (der vil dog ofte kun komme en enkelt eller to ind, da myg ikke naturligt søger indendørs). Hvis du lufter ud om aftenen, så husk at slukke lyset!

Derfor kan man investere i et insekt-net, der kan dække døren eller vinduerne. Disse kan købes i varierende størrelser, og man kan sagtens få nogle, der kan dække en hel dør. De sættes gerne fast med velcro på den side af døren, hvor den ikke åbner hen. Dermed kan man komme ud og ind ved kun at løsne velcroen.

Man bør tillige sætte et insekt-net på vinduet, og eftersom det kan være lidt besværligt at sætte det op, kan man nøjes med at have det sat på udvalgte vinduer, mens de øvrige forbliver lukkede under myggenes højtider.

Insekt-net over sengen

Ud over at kunne sætte et insekt-net op for døre og vinduer kan man også få et myggenet, der kan dække sengen. Dette hænges ofte ned fra loftet og sikrer, at der ikke kommer myg ind. Man kender denne type fra de lande, hvor der er malariamyg.

Net er en effektiv måde at slippe for myggestik på.

Hold døren lukket

Generelt anbefales det ikke at sove med døren lukket, da det bremser den naturlige luftgennemstrøm i boligen. Men for at undgå myg i soveværelset kan man lufte ud først og dernæst lukke døren til soveværelset, så eventuelle myg i resten af huset ikke finder vej.

Myggeskræmer

I stedet for at tiltrække myg, kan du også få et smart produkt, der helt holder myggene væk. Med en myggeskræmmer bruges en ny lydteknologi – kaldes A-guard – som bruger lyd, til at afskrække myggene i et areal helt op til 200 m2. Se her:

Myggeskræmmer – fås fra 79,-

(Hustips modtager kommission)

Myggelampe

Man kan også overveje at investere i en mygge-/insektlampe, der skal sættes i stikkontakten, eller kører på batterier. Her lyser den op og tiltrækker myggen, så den fjerner sig fra menneskekroppen.

Man kan tillige få en insektfanger, der er skabt til at tiltrække myg og andre insekter via lugte.

Anti-Myg lampe – fås fra 129,-

(Hustips modtager kommission)

Sov med tøj på

Myggen leder efter bar hud, så hvis du sover med en pyjamas, så vil den have sværere ved at finde et sted at stikke. Det er ikke en garanti for ikke at blive stukket, men det minimerer risikoen.

Myggespray

Myggespray kan også gøre, at du slipper for myg i soveværelset. Spray det på de udsatte steder, og så vil myggene holde sig væk. Pas dog på med at anvende kemikalier, og denne metode kommer også med varierende resultater.

Hvad holder myg væk?

Generelt set er det svært at holde myg væk, og der findes mange mere eller mindre effektive husråd mod myg. Hvis man gerne vil undgå myg indendørs, bør man også holde dem væk udendørs. Dette kan gøres ved – som nævnt – at sørge for, at der ikke er stillestående vand i haven fra for eksempel havedammen, fuglebadet, regnvandsbeholderen, trillebøren, spanden eller regnvandstønden.

Derudover kan man forsøge sig med at tiltrække nyttedyr som fugle, hvepse og guldsmede, der spiser myg og myggelarver eller sætte myggelys op udendørs. Endelig har udvalgte planter været et husråd mod myg, idet myg ikke kan lide lugten af planter som basilikum, lavendel, rosmarin, mynte, katteurt og hvidløg.

Disse planter kan man også forsøge sig med indendørs for at undgå myg i soveværelset.

Undgå myg indendørs

Det kan konkluderes, at det er svært helt at undgå myg, men hvordan holder man myg væk fra soveværelset? Her kan de nemlig gøre meget skade i løbet af natten, og gode råd mod myg indendørs er, at lufte ud med slukket lys eller at investere i et insekt-net over døre, vinduer eller sengen. Man kan tillige forsøge sig med en myggelampe, der drager dyret, myggespray eller at sove med tildækket hud.

5/5 - (1 bedømmelser)
Læs resten

Populære