Boligen
Isolér loftet og spar en formue


En god isolering af loft eller efterisolering giver mange gevinster – ikke mindst økonomisk og på energiområdet. Du kan enten vælge at gøre det selv eller hyre en professionel. Her guider vi til alt, du skal vide omkring loft-isolering.
Hvorfor er det en god ide at efterisolere loftet?
Der er flere fordele ved at få sit eksisterende loft isoleret: Spar på varmen, få et bedre klima i huset, slip for træk, få en bedre sikring af huset, forhøj husets værdi, gør noget godt for det generelle klima ved at begrænse CO2-udslip, og ikke mindst – spar penge.
Nyere huse er isoleret efter de moderne overbevisninger, og det betyder, at isoleringen ofte er god nok, hvis du bor i et nyere hus. Har du derimod et ældre hus – fra 1970’erne og tidligere – så er det ikke sikkert, at isoleringen er tilstrækkelig. Disse huse har ofte kun 100-150 millimeters isolering, hvor eksperter i dag anbefaler 300-400 millimeter for at holde huset og indeklimaet sundt og økonomisk.
Har du ikke har så meget isolering på loftet, så vil det på alle områder være en god ide med efterisolering. Ikke mindst på grund af økonomien, selv om du dog skal afveje gevinsten ved efterisolering i længden kontra her-og-nu prisen på isoleringen.
Kort overblik: Derfor skal du loftisolere:
- Du sparer penge på opvarmning
- Du sparer penge, da varmen ikke siver ud
- Du får et bedre indeklima i huset
- Du slipper for træk, især fra loftslemmen
- Du kan forhøje husets værdi
- Du mindsker CO2-udslip
Skal jeg selv loftisolere eller hyre en fagmand?
Det skal i den forbindelse nævnes, at gør-det-selv efterisolering ikke koster alverden. Som alternativ kan man hyre en professionel, men så bliver pris på isolering af loft højere, end hvis man selv gør det. Der er fordele og ulemper ved begge:


Fordelen ved at hyre en professionel er, at man er sikker på, at man får gjort det ordentligt. Gør-det-selv isolering kan føre til problemer med svamp og fugt, hvis man ikke gør det rigtigt, men det slipper man for med en professionel. En fagmand vil også bedre være i stand til at vurdere, hvordan der skal isoleres, da der findes flere typer af isoleringsmetoder.
Når der skal isoleres, kan man enten gøre det med granulat (dette kræver en professionel, og blæses ind) eller ved at lægge isoleringsmåtter eller -ruller ud. Dette kan man godt gøre selv, hvis man bare er praktisk anlagt. Fordelene ved dette er klart prisen, da rullerne er billigere og tillige lette at bruge. Som en bonus giver rullerne færre samlinger, og samlinger har den ulempe, at de kan være utætte. En utæt samling vil medføre, at kulden kan trænge ind.
De mest almindelige isoleringsmaterialer er fremstillet af mineraluld, men alternativt kan der være anvendt hør, perlite eller papir.
Hvad koster isolering af loft?
Afhængig af om du gør det selv eller hyrer en fagmand, vil isolering af loft pris variere, og priserne vil ikke være konstante. Prisen afhænger også af, hvilke materialer og kvaliteter du vælger:
- Som tommelfingerregel koster isoleringsmåtter (i et lag på 300 millimeter) mellem 75 og 250 kroner per kvadratmeter.
- Hvis du vil hyre en fagmand, vil han eller hun typisk tage mellem 150 og 500 kroner per kvadratmeter. Dermed vil prisen per kvadratmeter for både fagmand og måtter blive på mellem 225 og 750 kroner. Prisen vil altså være omkring 3 gange så høj, hvis du får en professionel til at efterisolere dit loft.
- Når der efterisoleres, skal der etableres en gangbro, så materialerne ikke bliver beskadiget, mens der arbejdes, og det koster mellem 250 og 750 kroner per kvadratmeter.
- Hvis du skal have et tykkere lag isolering end 300 millimeter, vil isolering af loft pris være højere. Ofte, hvis den eksisterende isolering stadig er i god stand, kan man bare lægge den nye isolering ovenpå. Derved vil man spare nogle penge.
- Hvis du foretrækker granulat i stedet for måtter eller ruller, så koster det mellem 150 og 500 kroner per kvadratmeter hos et isoleringsfirma.
Du kan nemt indhente 3 uforpligtende tilbud på loftisolering via 3byggetilbud.dk og komme videre med dine overvejelser.
Hvor meget sparer jeg ved at efterisolere mit loft?
Ovenfor har vi gennemgået pris på isolering af loft, og denne skulle gerne tjene sig hjem igen.
Besparelsen ved at få en efterisolering afhænger af flere faktorer såsom kvaliteten af materialet, tykkelse af isoleringen, det isolerede areal, husets alder og stand samt husets opvarmningsmetode. Hertil kommer omkostningsprisen ved enten selv at have lagt loftisoleringen, eller hvis det er blevet foretaget af en professionel.
Besparelsen vil svinge en del, disse aspekter taget i betragtning, men man vil ofte kunne spare flere tusinde kroner om året:
- Har man for eksempel en naturgasopvarmet villa fra 1920’erne med et grundareal på 130 kvadratmeter, hvor der er brug for 250 millimeters ekstra isolering via ruller, vil prisen med håndværker være omkring 60.000 kroner. Gør du det selv, vil prisen være knap 20.000 kroner. Den årlige besparelse vil i begge tilfælde være omkring 3.600 kroner. Investeringen med håndværker har dermed tjent sig hjem efter cirka 18 år, hvor den tjener sig hjem efter cirka 5 år med gør-det-selv metoden.
- Har man derimod et naturgasopvarmet parcelhus fra 1970’erne på 100 kvadratmeter, hvor der er brug for 200 millimeter isolering via ruller, vil prisen med fagmand være omkring 25.000 kroner. Hvis man gør det selv, vil prisen ligge på cirka 10.000 kroner. Den årlige besparelse vil i begge tilfælde være omkring 1.600 kroner. Investeringen med håndværker har dermed tjent sig hjem efter cirka 17 år, hvor den tjener sig hjem efter cirka 7 år med gør-det-selv metoden.
Isolering af loft bliver en stor gevinst
Som gennemgået i denne artikel er der mange fordele ved at efterisolere loftet, i særdeleshed økonomisk. Det gælder især, hvis man bor i et ældre hus fra før 1970’erne, hvor isoleringen typisk er tyndere. I dag skal isoleringen gerne være på 300-400 millimeter, og dette kan du få ved at efterisolere. Du kan enten gøre det selv med isoleringsmåtter eller få en professionel til at gøre det. Selvfølgelig er det en udgift her og nu, men på langt sigt vil investeringen tjene sig selv ind igen. Hertil får du et bedre indeklima og gør noget godt for miljøet.
Når du efterisolerer loftet, så kan du sågar få energitilskud. I følge Energistyrelsen kan du i 2021 (fra 7. april) få tilskud på mere end 10.000 kr. Du kan se her hos Energistyrelsen, hvordan du skal ansøge.
Sådan foregår efterisolering af loft
Energistyrelsen har på Sparenergi.dk lavet en god video, der viser hvordan loftet efterisoleres, og hvad man skal være opmærksom på:
Boligen
Sætningsskade i huset? Sådan gør du


Sætningsskader i huse er et almindeligt problem, der kan have store konsekvenser for både hjemmets struktur og økonomi. Det er vigtigt at være opmærksom på tegn på sætningsskader, så man kan forebygge skader og bevare værdien af sit hjem. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige årsager til sætningsskader og hvordan man kan beskytte sit hjem mod dem.
Hvad er en sætningsskade?
En sætningsskade er skade på en bygning eller konstruktion, der opstår som følge af sætninger i jorden, den er bygget på. Sætninger kan skyldes forskellige årsager, herunder naturlige processer som erosion og frost, men også menneskeskabte faktorer som jordarbejde og grundvandspumpning.
Et ustabilt underlag kan få huset til at sætte sig og forårsage revner, der giver risiko for vandindtrængning og yderligere skader på huset.
Symptomerne på sætningsskade i et hus kan være ret alvorlige. Det mest almindelige symptom er revner i vægge, gulve og lofter. Disse revner kan være små eller store og kan være lige eller skæve. Andre symptomer kan være ujævne gulve, døre og vinduer, der ikke lukker ordentligt, og skæve vægge og lofter. Det kan også være, at du bemærker, at døre og vinduer åbner og lukker lettere end normalt. Det er vigtigt at kontakte en professionel, hvis du mistænker, at dit hus lider af sætningsskade.
Hvordan sikrer du huset mod sætningsskader?
- Bygningen skal være fundamenteret korrekt og sikret mod skred og erosion.
- Mure og konstruktioner skal være i god stand og korrekt vedligeholdt for at kunne modstå sætninger.
- Inden for bygningen, kan man bruge sætningsaflastende systemer som f.eks. gummi eller plastikafstandsstykker mellem gulv og væg for at forhindre skader på tømmerværk eller fliser.
- Brug af professionelle rådgivere, før, under og efter byggeprocessen kan også hjælpe med at identificere og løse potentielle sætningsproblemer.
- Overvågning af bygningen efter det er bygget kan også være en god idé for at opdage eventuelle skader i tide.
Hvad kan du gøre hvis du har en sætningsskade i huset?
Hvis du har mistanke om eller opdager en sætningsskade i sit hus, kan du gøre følgende:
- Kontakt en professionel rådgiver, f.eks. en bygningsingeniør eller arkitekt, for at få en vurdering af skadens omfang og årsag.
- Få skaden repareret af en erfaren håndværker eller entreprenør, der har erfaring med at håndtere sætningsskader. Det er vigtigt at reparationen sker korrekt for at undgå yderligere skader. Prøv fx firmaet Uretek.
- Forhør dig hos dit forsikringsselskab om hvordan skaden kan dækkes.
- Overvåg bygningen efter reparationen for at sikre, at der ikke opstår yderligere skader.
- Forhindre fremtidige sætningsskader ved at sikre, at bygningen er korrekt fundamenteret, vedligeholdt og overvåget regelmæssigt.
Uretek kan hjælpe dig med en uforpligtende ekspertvurdering
For at foretage en sikkerhedsinspektion af en sætningsskade i dit hus, skal du først og fremmest kontakte en professionel bygningsinspektør. De vil være i stand til at inspicere huset for eventuelle tegn på sætningsskader, herunder revner i vægge, gulve eller lofter, skævheder i døre eller vinduer, og skader på fundamenter. De vil også kunne kontrollere, om der er tegn på, at huset har været udsat for vand eller fugt. Inspektøren vil kunne give dig en detaljeret rapport om deres fund og anbefale næste skridt, som du skal tage for at sikre, at huset er sikkert.
Uretek er et dansk firma, der beskæftiger sig med geoteknik og jord- og fundamentarbejde. De har specialiseret sig i at udføre arbejde med injektionsmetoder, hvor de bruger materialer som epoxy og polyurethan til at styrke og stabilisere eksisterende jord og fundamenter.
De kan hjælpe med stabilisering af bygninger, korrektion af funderingsfejl, og forbedring af jordens bæreevne. Uretek tilbyder faktisk en gratis ekspertvurdering, hvis du har fået sætningsskader, og de er landsdækkende i Danmark. Bestil en uforpligtende ekspertvurdering i dag.
Hvor ofte bør man inspicere sit hus for sætningsskade?
Det afhænger af, hvor gammelt huset er og hvilken type konstruktion det har. Generelt bør du inspicere dit hus mindst én gang om året for at sikre, at der ikke er nogen sætningsskade. Det er især vigtigt at inspicere fundamentet, vægge og tag, da disse er de mest udsatte områder. Det er også en god ide at kontrollere alle vinduer og døre for at sikre, at de er i god stand.
Boligen
Bedst i Test – Vælg det rigtige udendørs overvågningskamera


Har du behov for et udendørs kamera til overvågning?
Et overvågningskamera er ikke nødvendigvis en billig investering, men hvorfor bør du alligevel overveje at anskaffe et? Og hvilke kamera bør du overveje? Det svarer vi på her.
Vi ledte efter udendørs wifi overvågningskameraer med batteri, som er nemme at sætte op. Med batterikameraer skal du ikke bekymre dig om tilslutning af strøm, og de kan placeres stort set hvor som helst, så længe dit wifi netværk kan forbinde til dem dem trådløst. Og med wifi skal du ikke trække ethernetkabel fra din router og hen til kameraet.
Vil du bare se vores anbefalede overvågningskamera?
Så hop direkte til vores testvinder her.
Vi fokuserer altså på trådløse kameraer til udendørs overvågning, som du kan sætte op i hjemmet. Længere nede i artiklen finder du vores anbefaling, samt tips til andre og billigere alternativer.
Hvad er fordelene ved et overvågningskamera?
Først og fremmest ønsker vi alle sammen, at vores hjem er sikret mod indbrud og holder potentielle tyve væk. Et synligt overvågningskamera, vil ligesom advarselsskilte om alarmovervågning, signalere til potentielle tyve, at her skal du holde dig væk, for du vil blive overvåget og optaget.
Med overvågningskameraer får du som husejer ro i sindet, for du har i hvert fald gjort noget for at højne sikkerheden i hjemmet. Derudover giver overvågningskameraerne dig også en mulighed for at kunne følge med via en app, hvad der sker derhjemme, hvilket kan være praktisk, når du lige skal tjekke om en pakke er blevet leveret, eller bare om alt nu er som det skal være i boligens omgivelser, fx når du er på ferie eller væk længere tid af gangen. Det er super nemt, lige at tage telefonen frem, åbne app’en og se på overvågningen at alt er ok.
Vælger du at installere kameraer indenfor, kan du jo også følge med i, at dem som er hjemme har det godt. Det kan være du lige vil tjekke til husdyrene eller ungerne, når de er alene hjemme.
Overvågningskameraer i kombination med et alarmsystem vil give den bedste sikkerhed. Artiklen her vælger at fokusere udelukkende på kameraer til udendørs videoovervågning af boligen, hvor vi har testet nogle forskellige løsninger.
Leder du efter det bedste udendørs overvågningskamera?
Det kan virke uoverskueligt, at finde ud af, hvilken kameraløsning, du skal vælge. Der findes nemlig rigtig mange forskellige bud på udendørs kameraer, og de varierer meget i funktionalitet, brugervenlighed, installationsmuligheder og ikke mindst pris!
Vi har selv testet flere forskellige typer udendørskameraer, både kablede og trådløse.
Kablede overvågningskameraer
Overordnet kan man sige, at hvis du skal placere kameraer meget højt oppe eller i et område, som er svært tilgængelig, så bør du vælge et kablet IP sikkerhedskamera. Herved får kameraet både adgang til netværk samt strøm, og med en sådan løsning slipper du for at skulle afmontere kameraerne for at lade dem op. Det samme gælder, hvis din router (der hvor du får internet ind i huset) er for langt væk fra dine kameraer, til at de kan forbinde til dit netværk via wifi (trådløst).
Et kamera der løser ovenstående udfordringer hedder et PoE kamera. PoE betyder, at kameraet får både strøm samt netværksforbindelse via et ethernetkabel. Ethernetkablet skal så trækkes fra din internetkilde (routeren) og hen til kameraet. Det forudsætter, at du har en PoE switch/router eller en NVR harddisk med PoE. Den kan tilkøbes til omkring 1.500 kr.
Typisk vil det være en løsning, som er anvendeligt til overvågning af udendørsarealer hos firmaer og større udenomsarealer. Men de kan selvfølgelig også monteres i hjemmet, hvis du foretrækker den kablede løsning, der aldrig skal oplades batteri på. Den kablede løsning er på den måde mere “selvkørende”.
Udmærket PoE kamera sæt – Reolink Kit PoE med 4 stk. sikkerhedskameraer og 2TB HDD harddisk


- Infrarød nattesyn op til hele 30 meter
- Ideelt til udendørsarealer for overvågning af hærværk og tyveri
- Optager 24/7 og gemmer optagelserne på tilhørende harddisk
- Vind og vejrtæt jf IP66
- Installér op til 8 kameraer på systemet
Pris fra 4.699 kr.
Trådløst overvågningskamera
Vi har stiftet bekendtskab med både kablede og trådløse kameraer. Begge løsninger fungerer, men installation af trådløse kameraer til overvågning er bare meget nemmere! Her er fordelene ved et trådløst kamera:
- Opsætning er meget nemmere, hvis du vælger de etablerede mærker og går uden kinamærkerne
- Du kan placere kameraet stort set hvor du ønsker – så længe det kan nå dit netværk via wifi
- Du får en app til din smartphone, hvor du modtager besked når der er bevægelse, eller hvis du bare har lyst til at følge med i, hvad der sker
- Opsætningen af kameraerne går hurtigt, og kræver blot en skruemaskine
- Optagelser lagres automatisk i “skyen” – hvis du altså vælger et trådløst kamera med denne funktion. Den har de fleste i dag, men du kan også lagre optagelser lokalt på et hukommelseskort eller på en server inde i huset (lidt mere kompliceret løsning).
Ulemperne kan overordnet koges ned til 2: du skal lade batterierne op 1-2 gange om året og du skal betale for et abonnement, såfremt du vælger at optagelser skal gemmes i “skyen”. At det bliver gemt i “skyen” betyder blot, at det lagres på internettet på producentens systemer, og derved ligger de sikkert og kan ikke fjernes af tyven fx. Så det kan også være en fordel.
I næste afsnit beskriver vi de egnede trådløse kameraer, vi har testet og undersøgt.
Testvinder – her er vores topvalg af kamera
Arlo er blevet meget udbredt i de danske husstande, og det kan vi faktisk godt forstå! Vi har selv afprøvet forskellige kameraer, med varierende succes, og tænkte, at Arlo skulle have chancen. Og det fortryder vi ikke. Her kan du læse vores vurdering af Arlo Ultra 2 trådløst overvågningskamera.
Arlo Ultra 2 4K UHD trådløst overvågningskamera


- Nem opsætning og brugervenligt
- Høj opløsning og god videokvalitet
- 4K video med 12 x digital zoom
- Kan afspille lyd og afgive lys
- Avanceret nattesyn op til 8 meter
- 180-graders panoramasyn
- Vind og vejrtæt
- Kan oplades med solpanel (tilkøb)
Fordele og ulemper ved Arlo Ultra 2 UHD
De største fordele
- Virkeligt nemt at opsætte og komme igang med overvågning
- Høj videokvalitet med zoom
- Kan oplades med solcellepanel!
- Med cloud-abonnement (du får 1 år gratis) kan du sætte kameraet op til at genkende pakkeleveringer, dyr og mennesker, således du fx ikke advares når dyr kommer forbi, men gerne når din pakke leveres, eller der er ubudne gæster!
Ulemper
- Når du køber Arlo får du 1 års gratis cloud-lagring af optagelser. Men herefter koster det 25 kr./md pr. kamera eller 75 kr./md for ubegrænset antal kameraer. MEN, du kan også vælge at gemme optagelser på SD hukommelseskort som du sætter i smarthub’en. Det er gratis, men begrænser også kameraets funktioner som aktivitetszoner, autogenkendelse af dyr, pakker, mennesker.
Her kan du købe Arlo overvågningskamera i et sæt med 2 kameraer og 1 smarthub:
Vores konklusion på Arlo’s overvågningskamera
Alt i alt synes vi at fordelene ved Arlo klart overskygger ulempen med abonnementet. I dag kan du ikke få ordentlige trådløse kameraer uden cloud-abonnement. Det er den vej, markedet bevæger sig. Du kan godt kaste dig ud i at lagre videooptagelser lokalt på en NVR optager, men det er lidt mere kompliceret at opsætte sådan en løsning. Alternativt kan du lagre optagelserne på et hukommelseskort, hvilket også er muligt med Arlo, men cloudløsningen er klart fedest, da du intet manuelt arbejde har med det. Desuden er optagelserne sikret mod tyveri, for når først optagelsen er lavet, er den sikret. Modsat lokal lagring i kameraet, som er udsat for, at tyven bare fjerner kameraet og ødelægger eller tager hukommelseskortet.
I det lys er Arlos abonnement faktisk billigt, for uanset hvor mange kameraer, du tilslutter din løsning, betaler du maksimalt 75 kr./måned. Andre kamera og cloudløsninger, er faktisk en del dyrere, hvis du har flere end 2 kameraer.
Oplad Arlo kamera med solcellepanel
Noget, vi synes er rigtig smart, er, at du til Arlo overvågningskameraet kan tilkøbe et lille solcellepanel, som tilsluttes kameraet med et kabel. Solcellepanelet koster ca. 500 kr. og den sørger for, at dit kamera altid er opladt. Super smart! For herved bliver systemet selvkørende på vedvarende energi. Vi har selv testet solcellepanelet, og det holder indtil videre kameraet på stort set 100% batteri, selv efter flere uger. Det er vigtigt, at solpanelet får nok lys, så placér solcellen så den får dagslys, og kan lade i løbet af dagen. Eneste ulempe er, at den koster ca. 500 kr. pr. kamera, og at den i vores optik ikke er så pæn at kigge på.
Runner-up – prisdygtigt overvågningskamera!
NEXSMART forhandler nogle prismæssigt konkurrencedygtige overvågningskameraer til både udendørs- og indendørs brug. Vi har igen her fokuseret på trådløse kameraer med batteri. Du kan også få kablede versioner af NEXSMART, som koster mindre.


NEXSMART™ AIR batteridrevet overvågningskamera
- Nem opsætning og brugervenligt, tager 1 minut
- Vind og vejrtæt (IP65)
- App med direkte 24/7 adgang til dit overvågningskamera
- Kræver Micro-SD hukommelseskort eller cloud abonnement
- Full HD (1080p) kvalitet (2mpixel)
- Kan oplades med solpanel (tilkøb)
Pris fra 639 – 799 kr.
Fordele og ulemper ved NEXSMART overvågningskamera med batteri
De største fordele
- Nemt at opsætte og komme igang med overvågning
- Kan oplades med solcellepanel!
- Intelligent bevægelsesdetektion med direkte push alarmering på din telefon
Ulemper
- Du kan gemme optagelser på et Micro SD kort, men hvis tyven tager kameraet, er optagelsen jo væk.
- Cloudabonnement koster ca. 30 kr. pr. kamera pr. måned. Dyrt, hvis du har flere end 2-3 kameraer
Vores konklusion på NEXSMART
NEXSMART helt store fordel er prisen og den nemme opsætning. Du kan få prisen helt i bund, ved også at vælge lokal lagring i kameraet via micro SD-hukommelseskort.
Som en anden smart feature, har du mulighed for at oplade NEXSMART kameraerne med en solcellepanel, og det gode er, at den kun koster 199 kr. hvis du samtidig køber et AIR kamera.
Vælg NEXSMART, hvis du ikke ønsker lagring af videoptagelser i skyen, og samtidig gerne vil have en god allround løsning, som er super nem at sætte op. Lagring i skyen er muligt, men koster penge til en tredjepartsløsning, som der samarbejdes med, og den koster alligevel 30 kr./md per kamera, hvilket hurtigt løber op.
Du kan også tilkoble kameraer velegnet til indendørs brug. Fx deres EYE overvågningskamera, som er motoriseret, og derfor giver dig mulighed for at kigge rundt i 355 grader, hvilket er rigtig smart, hvis du gerne vil holde øje med husdyr eller børn, som er alene hjemme. Besøg NEXSMART her.
Et billigt wifi overvågningskamera
Der findes mange billigere alternativer til overvågningskameraer udendørs, herunder wifi overvågningskameraer fra Nedis, Reolink og Hikvision. Xiaomi har også lavet et rigtig prisbilligt overvågningskamera med wifi og batteri samt hub. Du kan få et kamera med hub helt ned til omkring 650 kr. Se tilbud nedenfor.
Billigt wifi kamera sæt fra NEXSMART
Har du mulighed for at tilslutte hvert kamera til strøm direkte, så har NEXSMART et sæt med 4 wifi kameraer til under 2.000 kr.! Kameraerne kan bruges både inde og ude og er nemme at sætte op. Det kræver blot at du har strøm i nærheden. Vil du hellere have et kamera med batteri, skal du vælge AIR modellen, som omtales længere oppe i artiklen.


NEXSMART™ Vision 2 wifi – 4 wifi kameraer
- Nem opsætning og brugervenligt, tager 1 minut
- Vind og vejrtæt (IP65). Nattesyn 40m
- App med direkte 24/7 adgang til dit overvågningskamera
- Kræver Micro-SD hukommelseskort eller cloud abonnement
- Full HD (1080p) kvalitet (2mpixel)
- Kræver strømtilslutning ved kameraet
Pris fra 1.599 kr.
Innovativt overvågningskamera i opgraderet version
NEXSMART har lige udgivet næste generation af deres strømbaserede udendørs overvågningskamera. Det fås for 559-699 pr. styk, og optager i hele 2K opløsning. Derudover har kameraet fået en del forbedringer i forhold til den tidligere version: forbedret justeringssystem, så du meget nemmere kan positionere kameraet i den rigtige vinkel, opdateret antenne som nu er indbygget og giver kameraet et slankere og mere elegant udseende. Kameraet fås i sort eller hvid, og kan bruges med enten SD kort eller Cloudbaseret løsning til optagelser. Vær opmærksom på, at kameraet skal tilsluttes strøm.


NEXSMART™ Vision 3 – overvågningskamera
- Nem opsætning og brugervenligt, tager 1 minut
- Vind og vejrtæt (IP65). Nattesyn 40m
- App med direkte 24/7 adgang til dit overvågningskamera
- Kræver Micro-SD hukommelseskort eller cloud abonnement
- 4Mpixel opløsning
- Kræver strømtilslutning ved kameraet
Pris fra 659 kr.
Findes der ikke et endnu billigere overvågningskamera?
Jo, det gør der selvfølgelig!
Leder du efter billigt overvågningskamera til udendørsbrug, hvor du vil endnu længere ned i pris, så har Harald Nyborg nogle overvågningskameraer. Vi har ikke selv testet dem. Men kameraet fra “Home It”, som du finder hos Harald Nyborg, koster kun 299 kr. Det kan tilsluttes wifi, har batteri og kan også gemme optagelser på lokalt hukommelseskort eller via skyen. Du kan styre kameraet med TUYA app’en.
Det hører til i kategorien “billig overvågningskamera”, og du skal nok forvente, at produktets holdbarhed ikke er i top, og ligeledes, at selve opsætningen kræver lidt mere energi. Men til den pris, er det måske værd at prøve af.
Spørgsmål og svar sektion
Hvilket overvågningskamera skal jeg vælge?
Du skal først og fremmest beslutte, om du vil have en overvågningsløsning, som skal være meget nem at sætte op, eller den godt må være lidt mere kompliceret. Dernæst har du sikkert også et budget at forholde dig til. Grundlæggende kan du vælge kameraer, som er kablede eller som er trådløse (wifi-kameraer), og du kan derudover vælge kameraer som gemmer videoptagelser lokalt på et hukommelseskort, centralt på en harddisk eller decentralt i skyen hos en udbyder.
Hvis du gerne vil have en nem løsning, og ikke har enten lyst eller evner til selv at konfigurere en kablet løsning, så bør du vælge wifi-kameraer med en cloudløsning til lagring af optagelser. Arlo, som har testet og skrevet om i artiklen her, er en oplagt kandidat til dette. Du kan også kigge på Google’s Nest kameraer, som også er en fin løsning. Det kræver bare lidt mere opsætning end Arlo.
Hvordan virker overvågningskamera?
Overvågningskameraer giver dig en basal tryghed, ved at give dig besked ved fx ubudne gæster på din grund eller ved eller inden i huset. Du sikrer dig videooptagelser af uønskede indtrængende personer og kan reagere, når du ser det. Fx kan du kontakte naboen eller ringe efter politiet, hvis du føler behov for at reagere på en live-optagelse.
Overvågningskameraet kan indstilles til at reagere på personer, dyr og eller fx pakkeleveringer. Du vælger et område af kameraets synsfelt, som det skal overvåge, også kaldet en aktivitetszone. Nogle kameraer kan kende forskel på dyr og mennesker, således du ikke behøver få en besked, hvis du får besøg af ræven i haven.
Når der sker en aktivitet får du besked via den tilhørende app. Kameraet optager aktiviteten og lagrer optagelsen til senere gennemgang. Nogle kameraer kan også aktivere lys og lyd. Kameraer med 2-vejs lyd giver dig mulighed for at snakke med personen i den anden ende.
Hvordan er reglerne for overvågning udendørs?
Du skal være opmærksom på, at der findes regler for kamera overvågning udendørs. Kort fortalt, så er det ikke tilladt at filme på offentlige arealer med almindelig færdsel. Du må altså ikke sætte dit kamera til at pege ud mod vejen, for så vil du filme forbipasserende på gaden/vejen, som har ret til ikke at blive overvåget. Du kan læse mere om den konkrete lovgivning vedr. videoovervågning hos Datatilsynet her.
Kan jeg selv montere et udendørs overvågningskamera?
JA, det kan du sagtens. Men vælg en løsning, som netop lægger vægt på nemhed i opsætningen. Trådløs videoovervågning, som kræver wifi-tilslutning, er super nemme at sætte op. Og vælger du samtidig en løsning, som kan lagre optagelserne i skyen, så kører systemet helt af sig selv. Det eneste, du skal være opmærksom på i den henseende er, at kameraets batteri skal oplades 2-4 gange om året. MEN, vælger du en kameraløsning, som giver mulighed for opladning via solcellepanel, som fx NEXSMART og Arlo, ja, så har du en komplet trådløs og vedligeholdelsesfri løsning!
Boligen
Gør vinduerne klar til kulden


Når tiden tikker mod kulde og vinter, er det tid til at se sine vinduer efter i sømmene for at give dem en længere levetid og bedre isolering. Her guider vi derfor til, hvad du skal gøre for at få vinduerne vinterklar.
Efteråret er optimal årstid for vinduesgennemsyn
Den bedste tid på året til at gå vinduernes tilstand grundigt igennem er efteråret med behagelige temperaturer og stadig godt med dagslys. Ligesom alle andre dele af huset skal vinduerne tjekkes engang imellem og skader eventuelt udbedres. Det er forskelligt fra vindue til vindue, hvor meget arbejde der vil være, for vindforhold, vejrforhold og den generelle kvalitet vil afgøre, hvor påvirket vinduet bliver.
Jævnlig vedligeholdelse er vigtigt, idet man kan komme eventuelle skader i forkøbet og dermed forlænge levetiden – for eksempel kan der være råd i trækarmen, som kan medføre træk indendørs. Det er vigtigt både at se nærmere på karmen såvel som åbne/lukke-mekanismerne.


Den mest optimale måned at foretage klargøringsarbejdet vil være september, eventuelt oktober. Men oktober kan være kold, og det er vigtigt at sætte arbejdet ind, før kulden gør sit indtog. Frosten er en af husets værste fjender, og derfor er det bedst at klare opgaverne, før frosten sætter ind, og mens det stadig er lunt og tørt.
Er der allerede småproblemer med vinduerne eller husets generelle tilstand før vinteren, kan de blive markant forværrede, når kulden kommer.
Fri for snavs
Løbende bør du sørge for at kigge godt efter langs lister og i krogene af vinduerne og holde dem fri for snavs. Snavs kan være svært at undgå, men hvis du bare renser det med en fugtig klud løbende, så kan problemet holdes nede. Den fugtige klud skal vrides op og gerne tilsættes lidt opvaskemiddel eller en mild sæbe. Vær blot sikker på at det anvendte middel ikke indeholder ingredienser med opløsningsmidler eller slibeeffekt, som kan ødelægge vinduet.
Når det kommer til rengøringen af glasset på ruderne, kan disse også få en omgang med den fugtige klud –du kan også anvende glasrens, der er skabt til formålet. Hvis du bruger kluden, kan det være en god ide med tilsætning af afspændingsmiddel, som vil sikre, at der ikke efterlades kalkpletter på glasset.
Smøring
Efter rengøringen kan det være nødvendigt med smøring. Der behøves dog ikke altid ny smøring, men tjek de mekaniske dele såvel som listerne. Om der er behov for ny smøring afhænger af flere faktorer: Blandt andet hvordan man anvender vinduet til daglig, og hvor på huset rent geografisk vinduet er placeret.
Der skal anvendes olie til smøringen, men ikke mere end et par dråber per år. Brug gerne en olie, der er syrefri, så der ikke opstår skader. Det kan for eksempel være symaskineolie. Ud over smøringen med olie skal listerne have en behandling mere – denne gang med silikone. Det skal gøres, idet det er listerne, der sørger for, at vinduet holder helt tæt, så der ikke opstår træk eller varmeudslip. Silikonen har den positive effekt, at den gør gummilisterne blødere og mere smidige, og dermed forhindres det, at de revner eller sprækker, når de udsættes for vinterens kulde. Listerne skal føles bløde mod fingrene, for at de fungerer optimalt.
Utætte fuger
Herefter bør man se nærmere på fugerne. Med tiden kan fugerne blive slidte og utætte, hvilket også kan medføre tab af varme og træk. I de kolde måneder kan det ses på regningen, hvis man har mange problemer med utætte fuger. Især ældre vinduer kan have behov for at få udskiftet fugerne helt.
I nogle tilfælde kan det være det klogeste valg helt at udskifte vinduerne til en nyere og mere miljørigtig model. Vælger man rigtigt, kan man endda opleve at skabe nyt liv til husets front i tillæg.
Trævinduer er krævende
Hvis dit hus er udstyret med trævinduer, vil det ofte se meget hyggeligt og charmerende ud, men trævinduer kommer dog med nogle ulemper: Hvis de ikke bliver plejet og malet ofte, kan udelivets fugt trænge ind i dem, hvorved der kan opstå råd. Sørg derfor for at holde trævinduerne helt tætte og gå dem grundigt igennem, inden kulden sætter ind.
Hvordan ved jeg, om vinduerne er utætte?
Der findes flere måder, hvorpå du kan finde ud af, om vinduerne er utætte. Den mest professionelle metode med de mest korrekte målinger er via et termografi-kamera, der selv måler temperaturen på husets overflader. Her kan man med det samme se, om der slippes for meget varme ud og for meget kulde ind.
Man kan også sætte et stykke almindeligt papir fast i vinduet og lukke det. Hvis det er let at fjerne, er tætheden dårlig, og hvis det sidder fast, er den god.
Den måske allerhurtigste måde at tjekke for træk på er at tænde et stearinlys og sætte det i vindueskarmen. Hvis flammen blafrer eller går ud, så er det et stærkt tegn på utætheder.
Hvad skal jeg ellers holde øje med på mit hus, når det bliver koldt?
Det er ikke kun vinduerne, der skal have et eftersyn, når efteråret er kommet. Hvis du vil være sikker på at holde huset i prima tilstand, bør du tillige tage et eftersyn af taget, skorstenen, tagrender, nedløbsrør, sokler, facader, gavle, døre, kloakker og brønde.
Hvad kan jeg udføre om vinteren?
Som nævnt er vinteren en dårlig årstid for udbedring af skader på vinduerne, men der er faktisk flere andre ting ved huset, du kan arbejde på, mens temperaturen falder. Det gælder især murer-, tømrer- eller kloak-arbejde, hvis der ikke er tale om decideret hård frost. Hvis der er omfattende opgaver, så skal du være opmærksom på, at det ofte dårlige vintervejr kan skabe store forsinkelser.
Generelt set er det mest optimalt at udføre vedligeholdelse af huset løbende og gerne i de tørre måneder – som en tommelfingerregel mellem april og oktober.
Tjek vinduerne inden frosten
Det kan konkluderes, at man kommer længst ved løbende at vedligeholde vinduerne, og man bør regelmæssigt holde styr på deres tilstand. Når det nærmer sig efteråret, bør vinduerne ses grundigt efter i sømmene for at se, om de er klar til vinteren. Er der problemer med utætheder, snavs, smøring, lister, fuger, pleje og maling, så bør dette udbedres med det samme, da vinterens kulden påvirker udbedringen af skaderne negativt.
Indhent tilbud på at få tjekket vinduerne efter, eller indhent nemt 3 uforpligtende tilbud på skift af vinduer.
-
Skadedyr og insekter3 år siden
Har du fået møl i tøjet?
-
Skadedyr og insekter2 år siden
Sådan undgår du myg i soveværelset
-
Skade og sikring3 år siden
Korrekt placering af røgalarmer
-
Skadedyr og insekter2 år siden
Sådan undgår du myg i haven
-
Gør det selv2 år siden
Sådan bekæmper du husmår
-
Gør det selv3 år siden
Sådan sikrer du huset mod vandskader
-
Gør det selv3 år siden
Gode råd til en bedre tilstandsrapport
-
Skadedyr og insekter2 år siden
Bekæmpelse af myrer