Når du enten vil købe eller sælge et hus skal du forholde dig til boligens tilstandsrapport. Men hvad er en tilstandsrapport?
Vi giver dig en nem guide til at forstå tilstandsrapporten og relaterede spørgsmål, der trænger sig på i den henseende.
En tilstandsrapport kort fortalt
En tilstandsrapport beskriver bygningens tilstand, og er sammen med elinstallationsrapporten et krav for at en ny køber af din ejendom kan tegne en ejerskifteforsikring, samt, at du som sælger kan frigøre dig fra dit ansvar for skjulte fejl og mangler i bolighandlen.
Tilstandsrapporten udarbejdes af en byggesagkynding, på baggrund af en gennemgang af bygningen, eller bygningerne hvis du har garage, tilbygning eller andre bygninger på ejendommen.
En tilstandsrapport kan foretages på et hus, et sommerhus og en ejerlejlighed. Det er dog mest typisk, at den laves på huse og sommerhuse.
Det er sælgeren i bolighandlen, der skal sørge tilstandsrapporten, som bestilles hos en beskikket bygningssagkyndig. Du kan finde en beskikket bygningssagkynding på boligejer.dk’s hjemmeside her.
Tilstandsrapporten består overordnet af 4 dele:
- Den bygningssagkyndiges resultater af huseftersynet og karakterer til de enkelte bygningsdele
- Dine egne bemærkninger og oplysninger om boligens skader
- Bygningskonstruktioner og oplysninger til ejerskifteforsikring
- En oplysning om den gennemsnitlige restlevetid for den del af boligens tag, der forventes af have den korteste restlevetid
Hvad betyder karakterne i tilstandsrapporten?
Den bygningssagkyndige gennemgår hver bygningsdel og giver denne en karakter ud fra et system med 6 karakterer.
Hvis der findes en skade, noteres den med en karakter og en beskrivelse. Karakteren beror på en byggeteknisk vurdering af skadens alvorlighed.
Karaktersystemet er en generel vejledning og den bygningssagkyndige vurderer altid de individuelle forhold i den konkrete bolig.
Karaktererne gennemgås nedenfor.
UN
En UN anmærkning beskriver en potentiel alvorlig skade på bygningen, som ikke kan fastlægges tilstrækkeligt ved gennemgang, men som skal undersøges nærmere (UN).
Det er ikke nødvendigvis en meget alvorlig skade, men det kan det være, og derfor bør en UN karakter altid resultere i en efterfølgende nærmere undersøgelse.
K3
En K3 beskriver en kritisk skade, som vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter inden for overskuelig tid, og som risikerer at forårsage skader på andre bygningsdele.
K2
En K2 beskriver en alvorlig skade, som vil medføre, at bygningsdelens funktion svigter inden for overskuelig tid, men som sandsynligvis ikke vil medføre skader på andre bygningsdele.
K1
En K1 beskriver en mindre alvorlige skade, som ikke har indflydelse på bygningsdelen eller bygningens funktion.
K0
En K0 beskriver en kosmetisk skade, som blot kan påvirke købers indtryk af ejendommen.
IB
IB betyder, at bygningsdelen ikke giver anledning til bemærkninger.
Er en tilstandsrapport lovpligtig?
Nej, en tilstandsrapport er ikke lovpligtig. Men den bør udarbejdes, fordi:
- Sælger kan fraskrive sig det 10-årige ansvar for fejl og mangler ved bygningen, som er skjulte.
- Køber kan få lavet en ejerskifteforsikring, som sikrer køber mod skjulte skader, der dukker op i op til 10 år efter overtagelsen.