Haven
Test af havetrampoliner
Hvilken havetrampolin skal man vælge? Der er mange muligheder, varianter, og forskellige behov, og ikke mindst budget, der skal tages højde for.
Vi har lavet en research af havetrampoliner, og du kan i denne artikel se, hvilke der klaret sig bedst. Og forhåbentligt kan det hjælpe dig til at træffe et valg af jeres næste havetrampolin – god fornøjelse.
Vi har indsnævret testen til kun at inkludere havetrampoliner, som maksimalt koster ca. 5.000 kr., og som står på ben. Vi foretrækker selv ikke at skulle grave et stor hul i haven, og have muligheden for at flytte rundt på trampolinen, når vi har behov for det.
BERG trampolin – bedste kvalitet
Herhjemme har vi prøvet nogle forskellige trampoliner, og den klare favorit hos os, er en trampolin fra BERG. Vores egen oplevelse af BERG trampoliner, understøttes også af flere uafhængige tests og bedømmelser.
BERG trampoliner fås i forskellig kvalitet og pris. Deres modeller hedder: Favorit, Champion og Elite.
Generelle fordele ved en BERG havetrampoliner er:
- Polstring på kantbeskytter er UV-bestandig, ekstra slidstærk og beskytter mod fald og hop med den stykke PVC-konstruktion
- Fjedrene er meget spændstige og giver de perfekte hop
- Selve rammen er galvaniseret og pulverlakeret, så du undgår rust selvom den står ude året rundt.
- Kraftigt beskyttelsesnet, med selvlukkende indgang, som tåler at børnene hopper skævt ind i nettet, uden at det går i stykker.
- Springmåtter med gode springegenskaber
- Generelt høj sikkerhed
BERG Favorit med Comfort sikkerhedsnet
Denne populære trampolin kan fås i størrelserne 330 cm, 380 cm og 430 cm i diameter. Diameteren måles fra kant til kant. Har du god plads, så vil 430 cm være det bedste valg, da det giver den bedste plads at udfolde sig på, men en trampolin på 380 cm i diameter er også rigtig god i størrelsen!
4.759 – 5.219 kr.
4.759 – 5.219 kr.
4.499 – 6.999 kr.
Et godt alternativ til BERG trampolin
Måske er du på udkig efter en billigere trampolin? Husk da på, at de helt billige trampoliner sparer dig penge på den korte bane, men du får ikke samme sikkerhed og kvalitet som ved BERG eller fx Salta.
Salta Premium trampolin er marginalt billigere end BERG Favorit, og er en kvalitetstrampolin i høj kvalitet, sikkerhed og holdbarhed.
3.027 – 3.295 kr.
Billig airtrack til gymnastik og leg
Leder du efter en rigtig prisstærk og god airtrack / gymnastikmåtte til haven eller indendørs, så har CDON nogle gode tilbud. Vi har selv gået efter en højde på 20cm, så du selv kan justere lufttrykket og få mere springeffekt i madrassen, hvilket er rigtig godt til at lære nye spring, som kræver ekstra kraft.
Eneste ulempe er, at den kommer med manuel pumpe. Til gengæld er prisen lav, og kvaliteten helt ok.
Airtrack oppustelig gymnastikmåtte med gratis pumpe 300-500 cm i længden
Husk tilbehøret
Det er en rigtig god ide, at medkøbe en stige, så børnene (eller dig selv) nemt kan komme op og ned fra trampolinen.
Husk derfor at købe en stige. De koster typisk 150-300 kr.
Svar på typiske spørgsmål vedrørende trampoliner
Gør det selv
Efterår – det kan du gøre i haven
Sommeren er selvfølgelig den dejligste tid at være i haven med blomstrende pryd, grønne oaser og liflige dufte. Men efterår og vinter er også vigtige tider i haven, og du kan faktisk foretage dig rigtig mange ting i de koldere måneder, som kommer dig til gavn senere. Her guider vi til, hvad du kan overveje.
Æblerov og pærehøst
Havearbejde efterår hænger unægtelig sammen med den årlige høst af æbler og pærer. Sommeren har bragt modne kirsebær, jordbær, ærter, hindbær samt alskens grøntsager med sig, men du har stadig noget af det bedste til gode – især pærer og æbler. Disse høstes bedst i det tidlige efterår og helt frem til omkring november, og her er aktiviteter for hele familien. Der er nemlig intet så tilfredsstillende for det entusiastiske havemenneske end bogstaveligt talt at høste frugterne af sit arbejde.
Plant nyt
Havearbejde efterår kan være både dejligt og belønningsrigt. Her er der mere bart, og du vil have et godt overblik over, hvad der skal gøres. Først og fremmest er efteråret den bedste tid, hvis du ønsker nye træer, buske eller blomster i haven, for nu er jorden fugtig. Den fugtige jord vil give de bedste betingelser for, at de nye beplantninger kan slå stærke rødder, som de har brug for i de tørrere sommerperioder.
Du kan faktisk plante nye planter i hele efteråret og vinteren, så længe jorden ikke er frossen. Det samme gælder, hvis du ønsker at flytte træer eller buske til et andet sted i haven.
Du kan plante de fleste typer af løvfældende træer, buske og løg om efteråret, men ikke de stedsegrønne. De skal helst plantes i sensommeren.
Halloween-græskar sjov
Du kan så dine egne græskar om sommeren og høste dem om efteråret. De trives relativt let i haven, men kan dog fylde en del. Med et par fuldmodne græskar i haven, kan man hurtigt få timevis af sjov og kreativitet med børnene, når der skal skæres Halloween-græskar.
For de knap så store Allehelgens-entusiaster kan man i stedet anvende græskarkødet til syltning.
Læg forårets blomsterløg
At kunne se resultaterne af sine bestræbelser i alskens farver er noget af det bedste ved havearbejde. Efterår er en god tid at starte på disse, når det kommer til blomsterløg, der skal give haven liv i forårsmånederne. Det gælder for eksempel tulipaner, krokus, påskeliljer eller vintergækker. Når du sætter løgene om efteråret, får de tid til at slå rødder, og så blomstrer de bedre til foråret.
Det kan dog være svært at huske, hvor man mangler kulør på haven, når det først er blevet efterår. Derfor kan det betale sig at være på forkant allerede i foråret og notere sig, hvor der mangler nye løg.
Lad haven vokse
Hvis du har en køkkenhave, kan du faktisk få glæde af friske grøntsager i lang tid: Også om efteråret og vinteren, så længe frosten ikke bliver hård. Det gælder for eksempel kartofter, grønkål og porrer, der sagtens kan overleve, når sommeren går på hæld.
Beskæring af buske og træer
Der har været tradition for, at buske og træer beskæres om vinteren – måske mest fordi, at det var i denne tidsperiode, at gartneren ikke havde så meget andet for. Men ideen er god nok, når det kommer til udvalgte træer og buske.
De træer og buske, der dårligt tåler en vinterbeskæring, er birk, ahorn, valnød, morbær, solbær, ribs, kastanje, kirsebær, blommetræer, mirabeller, stedsegrønt, roser, syriske roser, sommerfuglebuske og lavendler. Øvrige typer vil godt kunne tåle vinter- og efterårsbeskæring.
Der er dog faktisk nogle fordele ved en efterårsbeskæring, idet man uden blade bedre kan se, hvor man beskærer. Derudover vil mange af planterne sætte kraftigere skud, når det bliver forår. Dette vil give større tæthed og kraftighed.
Optimalt set er det bedst at fortage beskæringerne i det tidligere efterår, hvorved ”sårene” efter beskæringerne får tid til at hele, inden vinteren starter. Så du kan med fordel begynde dit havearbejde efterår med denne opgave.
Saml ind til dekorationer
Når efteråret sniger sig ind med koldere temperaturer, kan man tillige benytte tiden i haven til at samle naturligt materiale ind til juledekorationer. Det kan for eksempel være kogler, mos eller gran. Så sparer man også penge ved ikke at skulle købe disse.
Lug ukrudt
Ukrudt har gode levebetingelser hele året rundt – især hvis vinteren er mild. Derfor kan du sagtens opleve helårs-voksende ukrudt, når alt andet bliver løv-løst og brunt.
Dermed vil det være en oplagt ide at få bugt med ukrudtet, når det bedre kan ses og skelnes fra de øvrige planter i haven. Hertil vil en grundig fjernelse af ukrudt om efteråret eller vinteren gøre opgaven markant lettere, når det bliver forår.
Det er lettest at få fjernet ukrudtet på en mild efterårs- eller vinterdag, hvor jorden er fugtig. I dette klima er det nemmere at få rødderne med op i forhold til, hvis man lugede ud på en frossen eller for våd jord.
Du kan også lade noget af ukrudtet vokse til om vinteren, idet mange af disse planter faktisk er ret flotte. Om vinteren er de løvfældende træer og buske alligevel nøgne, og så kan ukrudtet få lov til at give lidt liv til haven.
Planlæg næste års have
Selv hvis kulden er for stærk, kan du fortsætte dit havearbejde: Efterår og vinter ved kolde temperaturer er en god mulighed for at udnytte tiden til at planlægge næste års sommerhave.
Når du planlægger, kan det være en god ide at overveje dine planter og blomsters blomstringstid således, at ikke alle står i fuldt flor samtidig. Vælg nøje så den ene blomstring kan afløse den anden fra tidligt forår til sent efterår. Men god planlægning kan man allerede få erantis og vintergæk om vinteren, der afløses af for eksempel krokus, forsytia og tulipaner om foråret, før sommerblomsterne tager fat. Mange roser, asters, dahliaer og høstanemoner kan fortsat bære blomster gennem efteråret og vinteren, indtil frosten kommer.
Herudover vil stedsegrønne træer og buske som buksbom, gran, fyr eller taks tilføre lidt farve til den vinterblege have.
Efteråret er en dejlig tid i haven
Hvad enten man planlægger næste års have med beskæringer, nye plantninger og nedsætning af blomsterløg eller høster årstidens frugt og grønt, så er der masser at lave i haven, når efteråret og vinteren kommer. Med lidt planlægning kan man også sørge for, at der er liv i haven hele året med træer, buske og blomster, der tillige trives i de koldere temperaturer.
Gør det selv
Sådan får du en flot græsplæne
Græsplænen er ofte omdrejningspunktet i den blomstrende sommerhave og skal ofte lægge græs til masser af hyggestunder, fester og leg. Men en flot plæne er ikke en selvfølge, for græsplæne pleje er en nødvendighed for at få et tykt, mørkegrønt tæppe, der indbyder til indtagelse.
Vi guider her til, hvordan du får det flotteste græstæppe.
Gødning af græsplænen
Der er forskellige forhold, der spiller ind, når man skal have et flot resultat i haven. Det gælder vanding af græsplænen, såvel som gødning til græsplænen og mosfjernelse. Græsplænen kommer med opmærksomhed til disse områder, til at skinne om kap med sommersolen.
Gødningen er helt essentielt, for at græsset kan få den optimale næring til en stærk vækst. Når man gøder sin græsplæne, vokser den hurtigere, hvilket der er mange, der gerne vil undgå, idet plænen så skal klippes oftere. Men man kommer ikke sovende til en flot have, så man skal være villig til at arbejde for det!
Uorganisk gødning – kunstgødning
Først og fremmest skal man overveje, hvad man vil anvende til gødning af græsplænen – skal det være organisk eller uorganisk? Uorganisk gødning er også kendt som kunstgødning. Man kan købe dette færdigt, og her hedder det NPK-gødning. Det står for nitrogen (N), fosfat (P) og kalium (K), og der skal et bestemt blandingsforhold til, for at opnå den maksimale effekt. Der skal nemlig mere nitrogen og kalium i blandingen end fosfat.
Kunstgødning har en korttidsvirkning. I forhold til gødning af græsplæne – hvornår skal det gøres? Med kunstgødning fungerer det bedst i små mængder ad gangen. Det vil sige et par gange i løbet af året, gerne i for eksempel april, maj, juni og juli.
Organisk gødning – det fra dyr
Organisk gødning er den gødning, der stammer fra dyr – ofte heste, køer eller høns. Man behøver dog ikke selv finde en gang dyremøg for at foretage denne type pleje af græsplænen, for det kan købes i pilleform. Dermed er det lige så let at sprede, som kunstgødningen er.
Hvornår skal du så bruge organisk gødning?
Organisk gødning er langtidsvirkende, og derfor behøver man kun gøde én gang om året. Det vil være fordelagtigt omkring april, hvis de bedste resultater skal ses i sommerplænen.
Kalk
Ud over tilførslen af gødning kan haven tillige have brug for kalk, hvis jordbunden er for sur. Symptomerne på en for sur jordbund er især mos, så hvis man døjer med meget mos, kan man overveje at tilføre kalk. Det er bedst for haven at komme af med dette ukrudt, men det kan være hårdt for plænen, hvis du manuelt selv skal fjerne mos.
Græsplænen vil både fremstå flottere og være mere sund uden mos.
Man kalker bedst haven i det tidlige forår, som marts eller april.
Mos kommer typisk også i skyggeområderne i haven, og særligt hvis du har nåletræer. Overvej derfor også at frigøre plads til mere sollys til græsplænen.
Klipning af græsset
At have en stor græsplæne kan være en udfordring, og hvis man ønsker, at den skal være pæn at se på, er der ingen vej uden om klipningen. Ja, det er tidskrævende og til tider hårdt rent fysisk, men det er en vigtig byggesten, hvis plænen skal blive flot.
Som udgangspunkt skal græsplænen slås én gang om ugen i den tidsperiode, der kaldes vækstsæsonen. Denne løber fra omkring midt i marts til sidst i oktober. Når man slår græsset, kan det være fristende at fjerne langt det meste af højden, idet man så har længere tid til næste klipning, men dette bør man ikke gøre. I stedet, er det bedst for græssets vækst, hvis man kun tager toppen, så der efterlades omkring 3-4 centimeter.
Med flere centimeter beholder græsset mere livskraft, og det vil gøre det mere modstandsdygtigt. Det gælder for eksempel over for ukrudt i græsplænen, som både kan kvæle græsset og overtage plænen. Mos er en af de uønskede planter, der gerne vil overtage plænen, men ved at lade en god højde af græsset blive tilbage, vil du have mindre behov for at fjerne mos i græsplænen.
Hvis græsset er blevet meget højt, for eksempel mens man har været på ferie, så bør man klippe det lidt ad gangen. Ellers vil det afklippede græs lægge sig som en tung dyne over plænen og kvæle den.
Vanding af haven
Hvis man ønsker grundig pleje af græsplænen, kan man godt rynke lidt på brynene, hvis der opstår tørkeperioder. Den danske sommer er generelt våd, men i perioder med høje temperaturer og stærk sol, kan græsset godt begynde at blive gult.
Det ser måske ikke så pænt ud, men det betyder ikke, at græsset dør. Græsset er hårdført, og gulnet græs behøver ikke nødvendigvis have behov for græsplæne pleje. Dets rødder vil nemlig blot søge længere ned i jorden for at finde vand. Det er kun i ekstreme tørkeperioder, at vanding er nødvendigt.
Vanding af græsplænen bør i så fald foretages få, men effektive gange – det vil sige rigeligt med vand. Læg dog mærke til at dette ofte vil kunne ses på vandregningen. Der kan også være kommunale restriktioner på, om man må vande sin græsplanen. Hvis du gerne må vande græsplænen, så gør det om aftenen, så vandet ikke fordamper i solen.
Luft
Det kan lyde mærkeligt, at græsplænen kan have brug for luft, når den ligger ude. Men det kan den engang imellem have øget brug for. Her bør man blot tage fat i sin greb og stikke nogle dybe huller ned. Jorden skal ikke vendes – der skal blot være huller.
Hvis man har en ældre og uplejet plæne, kan man tillige opleve, at der opstår et tykt sammenfiltret lag af rødder i bunden. Disse græsrødder beskytter plænen mod slitage og holder på vandet. Imidlertid kan dette rodnet godt blive for massivt, så luften kvæles. Hvis man oplever dette problem, kan man kradse op i rodnettet med en rive uden dog at fjerne det hele.
En god græsplæne pleje giver et fyldigt grønt tæppe
Det kan konkluderes, at hvis man ønsker en flot græsplæne, så skal den plejes. Især skal man sørge for en god gødning af græsplænen, at udføre en klipning hver uge, at fjerne mos i græsplænen, udføre en god vanding af græsplænen samt sørge for, at den får luft nok.
Dette vil give et tykt mørkegrønt tæppe i haven, som er en fryd for øjet og bugner af sundhed – God sommer!
Haven
11 gode råd til hygge i haven om sommeren
Den danske sommer er lunefuld, men med de lysere aftenener og flere solskinstimer bliver haven til det bedste sted på matriklen. Haven kan anvendes til mange former for hygge, aktiviteter og adspredelse, og her guider vi til, hvordan du bedst gør det.
Øst, vest, hjemme bedst
Med det seneste års forandringer i samfundet med restriktioner og ringere muligheder for rejser og ture, har mange nødtvungent måttet vende snuden mod hjemmet. Hvor vi tidligere var vant til at søge afslapning, hygge og oplevelser på feriedestinationen, er det nu i hjemmet, at sommeren skal spenderes.
Og det er faktisk ikke så ringe endda, for den danske sommerhave byder på et væld af muligheder, hvis bare man formår at indrette den korrekt. Her guider vi til, hvad du kan overveje til din sommerhave.
1. Spiseområdet på terrassen
Mange samles om sommeren på terrassen, hvor der spises ude og hygges, indtil solen går ned. Og det er klart et af højdepunkterne i den danske sommer. Der findes et væld af møbler til spiseområdet, men gå efter et solidt bord, der kan tåle lidt af hvert. Den danske sommer skifter hurtigt mellem regn og sol, så robusthed er afgørende.
Angående størrelsen på bordet så tænker mange, at de bliver nødt til at investere i et stort bord, hvis der skal holdes fest. Men vær realistisk – hvor ofte holder du havefest? Vælg derfor gerne et mindre bord, der ikke fylder hele haven og kun har plads til familien samt et par gæster. Det gør det meget mere overskueligt – og billigere – at købe et havespisebord. Dermed behøver man heller ikke 12 stole, når familien kun tæller 4 medlemmer, og det oftest er et vennepar eller bedsteforældrene, der kommer på besøg.
Terrassen bør tillige have en markise, som man kan anvende til at skærme af for solen.
2. Terrassevarmer
En terrassevarmer vil være en rigtig god investering, for når solen forsvinder, så falder temperaturen hurtigt. Og intet ødelægger sommeraftenhyggen mere end kulde og gåsehud.
3. Loungeområde
Ud over selve spiseområdet, der fungerer bedst placeret på terrassens fliser, så har man behov for et loungeområde, hvor man kan slappe af. Denne kan med fordel placeres på et solrigt sted i haven, hvor der også er mulighed for skygge – eller eventuelt bare en parasol, der er let at flytte efter solens bane. Investér blot i et par flyder- og liggestole samt et mindre bord, hvor de kølige drinks og aviserne/magasinerne kan ligge.
4. Havepavillon
Hvis man gerne vil tilføre have lidt klasse og fornem stil, kan man købe en havepavillon. De kommer i mange designs, men med en romantisk variant med detaljer kan man nærmest fornemme, at der snart kommer royalt besøg.
I en havepavillon kan man opholde sig de køligere eller regnfulde og blæsende dage, som altid kommer i den danske sommer, og her man kan også være i fred for sommerens insekter. Ideel til at indtage eftermiddagskaffen.
5. Hyggekroge
Enhver have bør have en eller flere hyggekroge, der skaber struktur i haven. Her kan loungeområdet med fordel placeres. Forskøn gerne hyggekrogene med blomster og naturlig afskærmning, der både giver læ, ro og skønne oaser.
6. Drivhus
Har man grønne fingre, er et drivhus er must. Mange planter kan leve på friland, men drivhuset giver bedre levebetingelser for mere sarte planter, der ikke er skabt til det nordlige klima. Eksperimentér med nye frugter og grøntsager og oplev, at drivhuset er særdeles lunt at opholde sig i, når bare den mindste sol kommer allerede i de spæde forårsmåneder.
Overvej at anlægge en krydderurtehave, der både ser flot ud, dufter godt og kan anvendes i maden. Nogle krydderurter har det fint på friland, mens andre står bedre i drivhuset.
7. Havedam
En havedam kan virke som et krævende projekt, og den er heller ikke blandt de letteste, for den skal holdes og renses. Men en havedam giver en klar forskønnelse til haven, som emmer af fascination og muligheder. Børnene vil også elske den, og dyrelivet vil være spændende at udforske. Er dammen stor nok, kan man også holde fisk.
8. Bålplads
Bare for få år siden var egen bålplads i haven et særsyn. Men med det øgede fokus på at være ude i naturen, er der mange boligejere, der bygger deres egen bålplads. Faktisk kræver det heller ikke ret meget – andet end plads – og man kan konstruere den helt enkelt med et siddeområde og et bålområde.
En bålplads er en fantastisk mulighed for at udnytte de mørkere timer om sommeren også, og en bålplads vil emme af hygge og stemning. Den vil lune familien på de køligere dage og give en anden form for samvær, end når man sidder mere stift ved et bord. Kreativiteten kan også slippes løs, uanset om det skal være på guitaren rundt om flammerne eller snobrødet og skumfiduserne, der ristes i ilden.
9. Hytter
Ligesom bålpladser er blevet populære i egen have, så er hytter det også. Der findes utallige shelters og lignende i den danske natur, og nu kan du også få dit eget. Om det skal være et shelter eller en hytte er op til dig, men børnene vil elske den og mulighederne for at lege.
Prøv også at tage soveposen under armen og hold camping i egen have i hytten – gerne i skæret fra bålets gløder.
10. Flora
En sommerhave bør bugne af blomstrende flora, der spreder glæde og varme i haven. Vælg gerne blomster og planter med masser af farve og nyd, hvordan havens skønhed vækkes til live. Vælg med fordel blomster, der springer ud på forskellige tider, så du kan nyde floraen fra forår til efterår.
11. Plads til leg
Hvis man har børn, er det vigtigt ikke at dekorere hele haven, så der ikke er noget bar plæne til overs. Der skal nemlig være plads til, at børnene kan lege frit på græsset – og for eksempel til at spille kongespil, petanque, ringspil eller øvrige spil sammen.
Masser af hygge i den hjemlige have
Man behøver ikke nødvendigvis rejse langt væk for at få en dejlig sommer. Med den rigtige indretning og elementer i ens egen have vil man kunne få masser af hyggestunder, spændende aktiviteter og ren afslapning i den danske sommerhave.
-
Skadedyr og insekter4 år siden
Har du fået møl i tøjet?
-
Skadedyr og insekter4 år siden
Sådan undgår du myg i soveværelset
-
Boligen2 år siden
Bedst i Test – Vælg det rigtige udendørs overvågningskamera
-
Boligen9 måneder siden
Alarm til hjemmet uden abonnement – Bedst i test
-
Boligen9 måneder siden
Indendørs overvågningskamera – Bedst i test
-
Skadedyr og insekter4 år siden
Bekæmpelse af myrer
-
Gør det selv4 år siden
Sådan bekæmper du husmår
-
Skadedyr og insekter4 år siden
Sådan undgår du myg i haven